Goede zorg doen we samen

Vrijwilligers kiezen, brengen en halen boeken

BibliotheekaanHuis-Anton_Verbeek_345_200_s_c1

FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: MARLOES MARCHELINUS

Bibliotheek

Marja’s favoriete boeken zijn Nederlandse familieromans. Ze ging altijd graag naar de bibliotheek. Maar de bibliotheek alleen bezoeken is moeilijk. Marja ziet steeds minder goed. Ze kan maar 10 tot 15% zien. Lezen gaat gelukkig nog wel. Ze leest boeken met grote letters. Daarom ging Marja vóór corona wel naar de bibliotheek. Met iemand anders die haar hielp met boeken uitzoeken.

Fijn contact

Maar toen gingen de bibliotheken dicht vanwege corona. Marja belde naar Zorg voor elkaar Breda. Met de vraag: ‘Hoe kom ik nu aan boeken?’ Sindsdien komt Gerrit langs. Hij is vrijwilliger bij Bibliotheek aan Huis. Hij praat met Marja over boeken. Wat zijn haar favoriete onderwerpen of schrijvers? Zo kan hij in de bibliotheek beter uitkiezen wat bij haar past. Gerrit brengt de boeken bij Marja thuis. Het contact tussen Marja en Gerrit is fijn. Ze praten veel met elkaar. Niet alleen over boeken. Vooral over mensen die ze kennen. Van vroeger, uit Breda.

Blijven lezen

Gerrit vertelt: “Ik werk al 12 jaar als vrijwilliger. Er is niemand die zo snel leest als Marja. En zo veel. Ze heeft een leeslijst van bijna 1200 boeken!” Marja is blij dat ze kan blijven lezen.” Het is heel gezellig als Gerrit komt. Het is altijd een verrassing welke boeken ik van hem krijg.” En als de stapel met boeken uitgelezen is? “Dan bel ik Gerrit weer voor nieuwe!” Lacht Marja.

Bibliotheek aan Huis is voor iedereen die wil blijven lezen. Maar niet zelf naar de bibliotheek kan gaan. Voor meer informatie kun je bellen met Anja Weterings. Telefoon: 06 36 28 46 48. Mailen kan ook: a.weterings@nieuweveste.nl