Goede zorg doen we samen

Vrijwilliger Gea staat klaar voor de bewoners

B4_-_Vrijwilliger_bij_Elisabeth_-_Mike_Morrell-1_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: MARLOES MARCHELINUS

Gea Jaworski woont 16 jaar in de wijk Schorsmolen. Ze heeft 2 volwassen kinderen en 2 hondjes. En ze is oma van 5 kleinkinderen. Gea houdt veel van lezen en fietsen. Maar het allerliefste staat ze voor anderen klaar. Daarom werkt ze sinds 2,5 jaar als vrijwilliger bij woonzorgcentrum Elisabeth. Dat is op loopafstand van haar huis. Ze wil graag iets betekenen voor ouderen die kwetsbaar zijn. Of eenzaam. Gea vertelt: “Omdat ze mijn vader of moeder hadden kunnen zijn.”

Levensvreugde

Gea komt drie avonden per week met de koffie en thee kar langs. Maar vooral voor een praatje en een grapje. Soms ook om iemand te troosten. Bewoners kunnen hun verhaal bij haar kwijt. Ook brengt ze hen in contact met elkaar. “Ik wil een beetje levensvreugde brengen. Het is zo belangrijk dat ouderen zich hier thuis voelen.” Ook doet Gea iedere week de was van een alleenstaande man. En tijdens coronatijd heeft ze bewoners naar de ‘Babbelbox’ gehaald. En weer teruggebracht. Achter glas kon bezoek met hen praten. Later mocht bezoek naar het restaurant komen. Gea is ook bezoekersregisseur. Dat betekent dat ze bezoekers ontvangt en registreert. En dat ze hen wijst op de coronamaatregelen. Zoals handen desinfecteren. Gea is onmisbaar voor de bewoners geworden. Gea lacht: “Hun waardering is zo fijn. Ik ga daar nooit meer weg, hoor!”

Sociale contacten

Door haar vrijwilligerswerk in Elisabeth kent Gea inmiddels half Breda. Vooral in haar wijk. Gea: “Ik ben de hele tijd mensen aan het groeten.” Ze geniet van de sociale contacten. Zoals de contacten met drie dames die in coronatijd tijdelijk zijn komen wonen. Ze mochten toen geen bezoek ontvangen. Maar Gea was er voor hen. “De dames zijn inmiddels verhuisd. Maar we hebben contact gehouden. Ondanks dat ze nu verder weg wonen!”

Gerelateerde vragen: Vrijwilliger Gea staat klaar voor de bewoners