Goede zorg doen we samen

Vrijwilliger bij Safegroup West-Brabant

B._Vrijwilliger_Safegroup-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Hier werkt Mieke met bewoners van Safegroup. Een tijdelijk, veilig en beschermd thuis. Voor vrouwen en kinderen die met geweld te maken hebben gehad. Ze komen uit het hele land.

Mieke masseert in haar praktijk Sense & Touch. Ook volgt ze de opleiding haptotherapie. Daarin leer je cliënten om te gaan met pijn, stress en angst. Door aanraken en gesprekken. Om de week geeft ze op woensdag massages bij Safegroup.

Ze vertelt: “Het geeft veel voldoening. Ik vind het fijn om iets voor een ander te doen. Ik hoop dat daardoor iemand anders dat ook weer doet. Eigenlijk wil ik zoveel mogelijk mensen aanraken. Zodat zij weer in contact met zichzelf komen. Dat is ook goed voor mijn opleiding. Ik leer pijn, verdriet en trauma te voelen. Iemand kan zijn verhaal doen, of niet.” Ze gaat verder: “Ik bied een luisterend oor. Kan het ook goed achter me laten. Het raakt me wel, maar is niet van mij. Zelf heb ik ook wel wat meegemaakt. Daardoor kan ik soms aanhaken bij de verhalen van anderen. Vorig jaar woonden hier veel jongetjes met een Marokkaanse achtergrond. Ze stonden te dringen voor mijn deur. Ik heb ze achter elkaar op de massagetafel gezet. Tegen de achterste zei ik: ‘Wat ik bij jou doe, doe jij bij de volgende, enzovoort.’ Zo werd het een treintje. Superleuk!”

Al 9 jaar danst Mieke ook Tribal Bellydance. Een soort buikdans in een groep. Ontstaan uit dansen uit verschillende landen. Ze vertelt: “Omdat er te weinig te doen is bij Safegroup, dacht ik er aan. Ik geef af en toe les. Het is muziek, bewegen en samenzijn. Iedereen is enthousiast.”

Tot 2015 had Mieke naast het masseren een baan. Toen ze in de WW kwam, kon ze vrijwilliger worden bij Kamers met Kansen. Ze wás al vrijwilliger bij Stichting LeukeDingenDag. Nu kon ze mensen gaan begeleiden. Zo is het allemaal begonnen!
 

‘SAFE’ is de afkorting voor Stop Abuse For Everyone. Stop misbruik en geweld voor iedereen.

Safegroup is onderdeel van Juzt. De stichting helpt gezinnen die met huiselijk geweld te maken hebben. Liefst aan huis. Maar Safegroup biedt ook een veilig, tijdelijk, thuis. Als dat nodig is. Dag en nacht, 7 dagen per week. Dat is fijn om te weten. Als het bij jezelf níet veilig is. Daarbij wordt ook aan je kinderen gedacht.

Direct hulp nodig? Bel dan naar Veilig Thuis: 0800 - 2000

Juzt zoekt vrijwilligers

Juzt heeft nog veel meer onderdelen. Het is de grootste aanbieder van jeugdzorg in West-Brabant. Vrijwilliger worden kan op vele plaatsen in de organisatie. Enthousiasme en goed met mensen om kunnen gaan, zijn het belangrijkst.

Meer info: www.juzt.nl/safegroup
Werken bij Juzt: www.juzt.nl/bij-ons-werken/vrijwilligerswerk