Goede zorg doen we samen

Veel geleerd, als mens én als militair

A._Veteraan_Erwin_Bieri-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

Erwin zegt: “Ik zou in 2004 een half jaar meedoen aan de NAVO-vredesmacht. Europa nam deze taak over en ik bleef nog 4 maanden. Ik zag hoeveel die burgeroorlog had verwoest. Wat een menselijk leed er was aangericht. Het was goed om mee te helpen dit land op te bouwen. We hadden dagelijks contact met de bevolking. En legden uit wat wij voor ze konden doen. Zo ontstond er vertrouwen. Hierdoor konden oorlogsmisdadigers worden uitgeleverd en wapens worden ingezameld.”

Ongekende ervaring

Hij gaat verder: “We gingen ook naar scholen en deden soms iets leuks. Zo namen we leerlingen mee naar een filmfestival. Voor hen een ongekende ervaring! We maakten ook ontroerende situaties mee. En leerden veel, als persoon én als militaire gemeenschap.” Na terugkomst kreeg Erwin een kantoorbaan. Die overgang was te groot voor hem. Toen hij als wapeninspecteur naar Oost-Europa kon, deed hij dat dan ook meteen.

Chora, Afghanistan 2008

Erwin vertelt: “Daar werd flink gevochten. Al bij de landing was er een raketaanval. Andere collega’s waren op een bermbom gereden. Zij raakten daarbij zwaargewond. De tocht naar onze post was vol gevaren. Nog nooit was mijn leven zó bedreigd. Ik werd gekoppeld aan een Afghaanse legereenheid. Die hadden hele andere spelregels, tot lijfstraffen toe. Veel nachtelijke beschietingen. Rust had je er nooit. Meerdere collega’s vonden daar de dood. Mentaal en lichamelijk was het heel zwaar. Na Afghanistan gingen we naar Kreta om bij te komen. Dat doen ze tegenwoordig goed. Later in Nederland was er ook veel aandacht voor onze ervaringen.”

Wat heeft het je gebracht?

Erwin zegt: “Ik heb geleerd hoe relatief dingen in het leven kunnen zijn. Verder liep ik een lichte vorm van PTSS op, een posttraumatische stressstoornis. Het gebeurt nog steeds dat ik situaties opnieuw beleef. Dan slaap ik slecht. Ook leerde ik hoe belangrijk kameraadschap is. Veteranen hebben aan een half woord genoeg.”

Kijk voor meer informatie op www.bredaseveteranen.nl