Goede zorg doen we samen

Van Mens tot Mens doet ertoe

B._Humanitas_Cees_van_Gils_-_Jille_Zuidema_02_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Zelf zegt hij daarover: “Ik onderneem graag dingen die ertoe doen. Die mijn leven betekenis geven. Met een mooi woord: zin geven. Daarom ben ik een jaar of 10 geleden vrijwilliger geworden.”

De week van Cornelis zit vol activiteiten. Veel daarvan voor mensen die het alleen niet redden. Humanitas is een van de organisaties waarvoor hij zich inzet. Hij zegt: “Ik vind de opzet van vrijwilligersvereniging Humanitas heel sympathiek. Een grote organisatie die helemaal uit vrijwilligers bestaat. Die probeert mensen iets aan hun situatie te laten doen. Op eigen kracht. Niet door de touwtjes in handen te nemen.”

Van Mens tot Mens

Hij vervolgt: “Ik koos voor het project ‘Van Mens tot Mens’. Daar ontmoet je iemand die eenzaam is geworden. Bijvoorbeeld door ontslag, overlijden of scheiding. Ingrijpende veranderingen. Soms kun je die als mens niet alleen opvangen. Je trekt dan een tijdlang met elkaar op.”

Cornelis vertelt: “Sinds 2 jaar heb ik contact met Nemat. Een man uit Iran die naar Nederland kwam. Met zijn gezin, want hun zoon is meervoudig beperkt. In Iran is daarvoor geen goede zorg. Toen Nemats huwelijk eindigde, vereenzaamde hij. Dat wordt nog eens versterkt door doofheid. Ook spreekt hij de Nederlandse taal niet goed. Ik ga er wekelijks naartoe.”

Gelijkwaardigheid is de basis

Cornelis: “Het uitgangspunt van ‘Van Mens tot Mens’ is gelijkwaardigheid. Ik heb geen oordeel over wat gaande is. Of wat er in het verleden is gebeurd. Problemen los ik niet op, dat moet iemand zelf doen. Maar ik bespreek wel wat er mogelijk is. Af en toe heeft zo iemand professionele hulp nodig. Dat vertel ik dan aan vereniging Humanitas. Die zorgt dan eventueel voor doorverwijzing. Ik ben geen therapeut. Wél een gemotiveerde gesprekspartner.”

Kijk voor meer informatie op www.humanitas.nl