Goede zorg doen we samen

Van het oude Haga naar het nieuwe

A._Het_nieuwe_Haga-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Mevrouw Schram is 90 jaar. Zij is naaister geweest en heeft 3 kinderen. In het oude Haga voelde ze zich thuis. Voor haar was het dan ook moeilijk om weg te gaan. Ook mevrouw Schoenmakers (93) heeft nog wel heimwee. Zij heeft 5 kinderen en was boerin. De verhuizing zelf ging soepel. Vrienden, familie, vrijwilligers en verzorgers, iedereen hielp mee. Bij mevrouw Schoenmakers was het haar zoon die alles inpakte en weer uitpakte. Voor degenen die zelf geen hulp hadden, stonden verhuizers paraat.

Op beide dagen werden de bewoners getrakteerd op optredens en een film. Zo konden de verhuizers hun werk doen en liep niemand hen in de weg. Aan het eind van de dag was iedereen over. Voor de bewoners was het maar een klein eindje lopen. Het nieuwe Haga ziet er modern, gezellig en schoon uit. Vooraf waren de bewoners betrokken bij de keuze van de tafels en stoelen en het kleurgebruik.

Eigen badkamer

Mevrouw Schoenmakers vertelt: “We komen niks tekort hier. In het oude Haga hadden we een gezamenlijke douche. Nu hebben we een eigen badkamer, heerlijk. Ik mis alleen een eigen keukentje. Dat hadden we in het oude Haga wel. Nu moeten we naar de huiskamer als we iets klaar willen maken.”

Mevrouw Schram mist de bediening. In het oude Haga werden bij ontbijt en avondeten de drankjes ingeschonken door het personeel. Ook was de tafel luxe gedekt.

Eenzaam

Beide dames voelen zich in het geheel niet eenzaam. Ze wonen op dezelfde gang. Samen met nog vier anderen vormen ze een groepje van 6 personen. Er is regelmatig iets te doen. Ze gaan naar de bingo, optredens, sjoelen, geheugentraining en naar het gezamenlijk breien. Samen maken ze prachtige dekens.

Mevrouw Schram zegt: “Gisteren hadden we een echte traktatie. Er stond friet op het menu. Nee, we hebben het hier prima naar ons zin!”

 

Kijk voor meer informatie op: www.thebe.nl

Gerelateerde vragen: Van het oude Haga naar het nieuwe