Goede zorg doen we samen

Trainen voor de Nationale Diabetes Challenge

A._Nationale_Diabetes_Challenge-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Diabetes is een ziekte waarbij je bloedsuiker uit evenwicht is. Daarom heet het ook wel suikerziekte. Dit kan nare gevolgen hebben. Bewegen en gezond eten is voor iedereen belangrijk. Maar voor diabetespatiënten een ‘must’.

Verslingerd aan wandelen

Overal in het land worden wandeltochten georganiseerd. In mei werd er ook in Breda mee gestart. Ada Veuger (69) doet hieraan mee. Christel, van fysiotherapie Monné, organiseert de wandelingen. Ada vertelt: ”De diabetes verpleegkundige zei ‘Ada dit is iets voor jou’. Ik twijfelde. Sporten was niet echt mijn ding. Maar ik ging toch en vind het nu hartstikke leuk. Elke woensdagochtend wandelen we. Van 10.00 tot 11.00 uur. We starten vanaf het Schoolakkerplein in het Ginneken. We zijn met ongeveer 20 à 30 lopers. Ook zorgverleners lopen mee. De groep wordt verdeeld in een snelle en een wat langzamere groep. We lopen ongeveer 5 kilometer.“

Amsterdam

De groep traint voor de landelijke wandeltocht in Amsterdam. Deze is op 29 september. Voor € 5,00 krijg je een T-shirt en een stappenteller. Ook kun je mee in de bus. De week ervoor worden de trainingen wat opgeschroefd. Dan wordt er 3 keer in de week gelopen. De fysio blijft misschien de wandelingen ook ná de challenge organiseren.

Ik voel me fitter

Ada: “Al wordt het niet meer georganiseerd, ik wandel gewoon door. Tijdens het lopen heb ik een goede klik gekregen met Annie. Zij is mijn wandelmaatje. We blijven samen wandelen, is al afgesproken. Op donderdag zwem ik onder begeleiding van de fysio. Ook ga ik 2 x per week naar de sportschool. Daar fiets ik, en loop op de loopband. Ik voel me veel beter en fitter nu. Vroeger had ik al moeite om de galerij af te lopen. Nu is dat een makkie. Ook heb ik de diabetes meer onder controle.

Kijk voor mee rinformatie op: www.nationalediabeteschallenge.nl

Gerelateerde vragen: Trainen voor de Nationale Diabetes Challenge