Goede zorg doen we samen

Theesalon de Struyck

B._Theesalon_De_Struyck-Jille_Zuidema_B4_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: FROUKE VERSOL

Een theesalon, met als doel ontmoetingen tussen mensen uit verschillende culturen. Het begon allemaal in buurthuis ‘De Keet’ in de Talmastraat. Na veel verhuizingen zit Theesalon de Struyck nu op het Planciusplein.

Een warm gevoel

We zitten in een gezellige, oosters ingerichte kamer. Aan tafel zit Lies. Zij vertelt: “Ik kom hier al vanaf het begin. Samen met een groep trouwe vrienden. Om de 14 dagen zitten we hier op vrijdagavond. Van half 6 tot 7 uur heet de theesalon dan Buurtresto Plancius. Het is net alsof je in een huiskamer zit.“

De kok van vandaag is Janet. Zij bereidde alle gerechten. Ze komt uit Syrië en is met haar familie voor de oorlog gevlucht. In haar eigen land was Janet lerares aan een koksschool. Ook had ze haar eigen restaurant. Nu is ze hier vrijwilliger, net als iedereen die hier werkt. Vanaf 11 uur vanmorgen staat ze al te koken. Ze laat foto’s zien. Van de prachtige gerechten die ze heeft gemaakt. Bijvoorbeeld voor de verloving van haar dochter. Het ziet er allemaal heel kleurrijk uit.

Lekker eten

Bij de theesalon werken dagelijks vrouwen uit allerlei landen. Zo verbeteren zij meteen hun Nederlands. Vanavond krijgen we dus een heerlijke Syrische maaltijd voorgezet. Linzensoep, een salade, en het hoofdgerecht: kip met rijst en groenten. Daarna volgt nog perencake met ijs. En heel veel kopjes muntthee.

Het Buurtresto is niet de enige activiteit hier. Je kunt ook lunchen in het theehuis. Behalve op zondag kun je er terecht voor soep en een salade. Of het broodje van de dag. Maar het is altijd een gezonde, exotische maaltijd. De moeite waard om ook eens te proberen. De maaltijd op vrijdagavond kost € 10,00. Dat is ínclusief de thee.

U kunt meer informatie vinden op: www.theesalondestruyck.nl