Goede zorg doen we samen

Taalvrienden

B._Taalvrienden_-_Moulham_Al_Boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Sham vluchtte uit Syrië. Vanwege de oorlog. Twee jaar geleden kwam ze samen met haar man in Nederland aan. Wim was altijd bij de politie in Breda. Nu woont hij in Vredenbergh. Een zorgcentrum vlakbij de binnenstad. Wim is trots op Sham: “Ik ken haar vanaf augustus dit jaar. Het is een mooie vrouw. Ik ben trots op hoe ze zich ontwikkelt. In taal en in haar kleding.” 

Taalvrienden 

Sham en Wim doen mee aan een nieuw project: Taalvrienden. Hierin werken Welkomsttaal en de GGD samen. Het project koppelt een groepje nieuwkomers aan een vast groepje senioren. Elke woensdagmiddag komen ze bij elkaar. Soms ontstaat dan een speciale band. Zoals bij Sham en Wim, die zingen als gemeenschappelijke hobby hebben. 
Ook Shams vrijwilligerswerk komt uit dit project voort. Sham vertelt: “Een vriend van mij werkte in Vredenbergh. Hij vroeg me of ik ook zin had in vrijwilligerswerk. Dat had ik. Ik ben hier nu 3 keer per week. Op dinsdag en vrijdag ontmoet ik Wim. Op woensdag breng ik eten rond. Ook help ik met koken. Verder ga ik 3 keer per week naar de bibliotheek. Naar Welkomsttaal, om Nederlands te leren.” 

Werk 

In Syrië deed Sham de opleiding tot kledingontwerper. Als hobby werkte ze als pedicure. Ook kan ze kan goed tekenen. Met Wim klikt het. Sham zegt: ”Ik vraag dingen als ‘Hoe doen jullie dat in Nederland?’ En ‘Hoe stel ik goed vragen aan iemand? Ook zijn we gaan wandelen in de binnenstad.” Wim vertelt: ”Sham wil graag bij de belasting werken. Ze vraagt dan hoe ze dat moet aanpakken. Ik ben vertegenwoordiger van de vakbond geweest. Zo weet ik hoe je met instanties praat. Zoals met de gemeente of de belastingdienst. Ik ga haar hierbij helpen.” 
Wim geniet van haar gezelschap. Hij is heel nieuwsgierig naar haar cultuur. Als ze komt, houdt hij wel de deur van zijn kamer open. Om misverstanden en roddel te voorkomen. Sham houdt net als Wim van zingen. In Vredenbergh zong ze bij het koor een Syrisch liedje. Wim: “Zó mooi. Ze heeft vele talenten. Zij komt er wel!”

Kijk voor meer informatie op: www.nieuweveste.nl