Goede zorg doen we samen

Stichting ZorgDier

A._ZorgDier-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Jan van Summeren was in Miami en ontdekte daar het concept ‘zorgdier’. Hij bracht het idee mee naar Nederland. Inmiddels bestaat stichting ZorgDier al 15 jaar. Vrijwilligers bezoeken de mensen gemiddeld 1 keer per week een uur. Zij doen dit met hun eigen katten en honden.

Max snapt ‘t

Marjolein is verzorgende en vertelt: “Ik vind het altijd mooi om te zien. Je moet goed kijken, maar er gebeurt echt iets tussen de hond en meneer Van Dorp. Je ziet het aan zijn ogen. Net of die zachter worden. Hij heeft vroeger altijd honden gehad. Het lijkt of Max dat aanvoelt. Meneer Van Dorp kan niet meer praten, maar Max begrijpt precies wat-ie bedoelt.”

Plezier maken

Jan van Summeren zegt: ”Het leuke van dit werk is dat je zowel jezelf als je huisdier stimuleert. De dieren ontwikkelen hun emoties. Zelf ga je op pad met je dier, maak je plezier. Ook zie je bewoners opknappen.” Ook Riet krijgt bezoek. Van Maike en haar katten. Riet kijkt de hele week uit naar dit bezoek. Ze vertroetelt en kamt de katten. Als het tijd is om te vertrekken, helpt ze met het inpakken van de kattenspulletjes. “Ik heb graag dat je weer terugkomt,” zegt Riet.

Vrijwilligers gezocht

De stichting zit door heel Nederland, maar nog niet in Breda. Dat willen ze wel graag. Instellingen en vrijwilligers kunnen zich alvast aanmelden op de website. Eerst heb je een sollicitatiegesprek met iemand van de stichting. Je moet een goede relatie met je huisdieren hebben. Ook moeten ze goed luisteren. Dan volgt een gratis cursus van 2 dagen. Die vindt plaats in het weekend. Je krijgt een diploma. Eerst ga je zonder dier kennismaken bij de klant, daarna mét. Na een maand of drie komt de gedragsdeskundige voor dieren kijken. Er zijn bijeenkomsten waar je ook andere vrijwilligers ontmoet.

Gerelateerde vragen: Stichting ZorgDier

    Er zijn geen gerelateerde vragen beschikbaar.