Goede zorg doen we samen

Statushouders als vrijwilligers

Refugee_Team-Mike_Morrell_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ESTHER ELSHOF

Dit team koppelt statushouders aan evenementen. Sinds maart is er ook een team in Breda. Anne van Engelen werkt daar. Zij begeleidt mensen als Mahmoud.

Hij zegt: “Ik ben 4 jaar geleden in Nederland gekomen. Vanuit Syrië. Mijn ouders wonen nog daar. Dat is moeilijk. Maar ik ben heel blij in Nederland. Mooi land en leuke mensen. Ik heb nog geen werk. In Syrië heb ik accountancy gestudeerd. Ik wil graag administratief werk gaan doen.”

Talenten

Anne zal hem op deze zoektocht begeleiden. Samen zijn ze vrijwilliger op het Brakkenfestival. Samen, zodat Anne kan kijken waar Mahmoud zijn talenten liggen. En om hem te leren hoe we in Nederland te werk gaan. Mahmoud: “Hier in Nederland gaat het anders dan in Syrië. Daar zijn minder regels. Hier moet je echt op tijd komen bijvoorbeeld.”

Netwerken

Anne vertelt: “90% van de statushouders zit werkloos thuis. Zonde van hun talenten. Maar statushouders vinden niet zo gemakkelijk werk. Het Nederlands is moeilijk en ze hebben geen netwerk. Dit project zorgt ervoor dat ze werkervaring opdoen. En een netwerk krijgen. Ook het Nederlands wordt intensief geoefend. In andere steden loopt dit project al langer. Daar stroomt 70% van de deelnemers door naar een stage of een baan. Binnen 1 jaar. 96% van de deelnemers geeft aan meer geleerd te hebben. Over op tijd komen en werktijden”

Resultaten

Het is een succes, nu al. Er zijn al 38 aanmeldingen. Het team is onder andere ingezet bij de Hardloopvierdaagse. Het Spanjaarsgat festival. En bij de Haagse Beemdenloop. Anne: “Ook in Breda kennen we al resultaten. Eén Jongen heeft nu een bijbaan bij het Chassétheater. Een ander gaat informatica studeren aan de Avans Hogeschool. En een meisje gaat volgend schooljaar beginnen op het Radiuscollege.”

Kijk voor meer informatie op www.refugeeteam.nl