Goede zorg doen we samen

Samen voor een opgeruimde buurt

A._Zwerfafval_opruimen-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Gelukkig zijn er ook mensen zoals Ellen, Hettie en Carl. Zij hebben liever een opgeruimde buurt. Elke week rapen zij het afval van de straat. Carl vertelt: ”Ik woon in de Hoge Vucht. Vanochtend heb ik de berm in de Cornelis Joosstraat opgeruimd. Ik telde het afval over een afstand van 100 meter. In die 100 meter heb ik 150 stuks afval opgeraapt. Waarvan de helft blikjes. Zó uit de auto gegooid. Toch doe ik het. Voor het milieu. Maar ook omdat ik zelf in een schone omgeving wil wonen. En in een schoon huis.”

Wijkdeal

Ellen en Hettie wonen in de wijk Sportpark2. Zij zijn aangesloten bij Wijkdeal. Een wijkdeal is een afspraak tussen bewoners en de gemeente. Om de buurt prettig, leefbaar en veilig te maken. Hun project heet: Opgeruimd Sportpark2. Met een groepje van 6 à 7 mensen houden ze de wijk schoon. Ieder doet een paar straten. Van de gemeente kregen ze hesjes, grijpers en zakken. Hettie doet het nu zo’n 4 jaar. Ze zegt: “Ik raap 2 à 3 keer per week. Ik doe mijn gele hesje aan. Daarop staat aan de achterkant ‘Opgeruimd Breda’. Binnen een half uur heb ik een volle vuilniszak.” Elk jaar organiseert de gemeente ook een bedankmiddag.

Ellen gaat verder: ”We doen het graag. Het is dus echt geen straf om te doen. Ik houd niet van zitten en ben graag buiten. De reacties van bewoners op straat zijn ook leuk. Ik hoor vaak: Goed bezig buurvrouw!” Dit kunnen ze alle drie beamen.

Oplossingen

Leerkrachten en ouders zouden meer aandacht moeten hebben voor dit probleem.

Ook denken zij dat statiegeld op blikjes en petflesjes zou helpen. Misstanden kun je doorgeven aan de gemeente. Via de app BuitenBeter. Maar voorlopig ruimen deze kanjers nog door. Wil je meehelpen? Meld je dan aan bij Wijkdeal via wijkdeals@breda.nl of bel 14 076

Kijk voor meer informatie op: www.breda.nl/wijkdeal