Goede zorg doen we samen

Samen komen we eruit

B4_Kopp_groep_-_Mike_Morrel-3_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ESTHER ELSHOF

Door bijvoorbeeld een verslaving of een slechte geestelijke gezondheid. Als kind moet je het er maar mee doen. Problemen van thuis bespreken ze vaak niet op school. Of kunnen ze niet delen met vrienden. Veel van deze kinderen belanden later zelf in de zorg.

KOPP groep

Etienne de Bree en Kirsten van der Heide proberen hier iets aan te doen. Zij leiden de KOPP groep. KOPP staat voor kinderen van ouders met psychische problemen. Kirsten vertelt: ”Ik ben preventiemedewerker bij Novadic Kentron. Met veel plezier begeleid ik de KOPP groepen al 14 jaar. Het is enorm dankbaar werk. We delen de kinderen in in leeftijdsgroepen. Vanaf 4 tot 18 jaar kunnen ze hier terecht. Ze leren dat ze niet de enige zijn. Dat anderen in dezelfde situatie zitten. ‘Piep zei de muis’ is de groep met de kleinsten (4-8 jaar). Daarin gebeurt alles veel spelenderwijs. Naarmate de kinderen ouder worden, wordt er meer gepraat.”

Etienne vervolgt: ”Belangrijk is dat de kinderen zich op hun gemak voelen. Ze hoeven niets te vertellen. Maar het mag wel. Ook gaan we op huisbezoek. Daar leren we veel van. We bouwen met de kinderen een band op. Ze mogen ons altijd bellen of appen. Sommige maken hier ook gebruik van. Zo voorkomen we heel veel problemen.”

De kinderen

Stef, Nienke, Lana en Bram zitten in de ‘Doe praat-groep’. Ze zijn rond de 9 jaar. Bram vertelt: ”Mijn moeder gaf me op. Mijn moeder heeft het vaak druk in haar hoofd. Dan heeft ze een rustig plekje nodig. Ik vertel thuis dat het hier stom is. Maar eigenlijk vind ik het wel gezellig. Fijn om te praten.” Ook Lana vertelt: ”Ik kwam hier via mijn therapeut. Eén van mijn ouders is verslaafd aan alcohol. Hier krijgen we uitleg over hoe verslaving werkt. En wat ik kan doen of niet.”

Kijk voor meer informatie op www.indigo.n