Goede zorg doen we samen

Samen bezig in de Buurttuin

B._Buurttuin_Breda-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Ze vond het leuk dat ze daar stiekem waren geplant. Ze zocht contact met degene die dat had gedaan. Zo hoorde ze dat woningcorporatie Alwel en de gemeente iets met dit stukje grond wilden doen.

In het voorjaar van 2014 wordt Stichting Buurttuin opgericht. Ze gaan tuinieren! De zandbak blijft lang een soort moeras, totdat er geld komt. Niemand heeft ervaring. Na een jaar zijn er dingen te zien en te doen. Eind 2016 is er stromend water en een wc. Een bouwkeet volgt. Het wordt wat!

Vele handen maken licht werk

Suzanne de Riet vertelt: “We hebben 32 vrijwilligers die tuinieren of gastvrouw of -heer zijn. Ze helpen bij onze activiteiten. We zijn afhankelijk van geld van bedrijven of de gemeente. Rombout Kerremans van Stichting Betrokken ondernemers Breda helpt ons. Hij heeft veel contacten. Laatst konden we steigerhout kopen. Daar maakte de brandweer tuinmeubels van en de Lions Club picknickbanken. Binnenkort komen 20 medewerkers van Avans klussen.”

Op woensdagochtend komen ouderen soms koffiedrinken. Na school komen kinderen er spelen of werken in hun moestuintjes. Laura Afonso doet de kidsclub. Leonie Ruissen leert kinderen over het milieu. Bijvoorbeeld kevertjes zoeken en natekenen. In de Paradijstuin kun je voelen, proeven, ruiken en beleven!

Klein dorp

Suzanne gaat verder: “Laatst zaten we te picknicken. Het is net een klein dorp. Zo fijn, ook voor de kinderen. Het sociale en de liefde voor het buiten zijn bindt ons. Eind 2019 moeten we hier weg. We hebben nog 2 jaren met heerlijke activiteiten te gaan. We zoeken naar andere mogelijkheden, maar hebben nog niets. Wil je tuinieren, maar is een moestuin te veel werk? Wil je gastheer of gastvrouw zijn? Je beloning is meewerken en delen in de oogst. Tenminste, als de slakken de boel niet opvreten!”

De tuin is geopend van NLdoet tot Halloween.

Kijk voor meer informatie op: www.buurttuinbreda.nl