Goede zorg doen we samen

Prettig wonen in Gageldonk

Zorgvrijstaat_Tijmen_Schauwaert_345_200_s_c1
TEKST: TIJMEN SCHAUWAERT

Inge is consulent in Gageldonk. Dat is een wijk in de Haagse Beemden. Inge heeft er een kantoortje waarin ze samenwerkt met Anna. Anna zet zich in voor een schone en veilige wijk. Soms gaat dat over lichte vormen van overlast. Ernstiger voorvallen komen bij Inge terecht. Bijvoorbeeld als er ergens een verward persoon woont. Daar kunnen omwonenden last van hebben. Soms durven buren er zelf niets aan te doen. Zij trekken zich dan vaak terug. Juist die mensen wil Inge helpen. Ze zegt: “De aandacht van de hulpverlening gaat altijd naar degene die voor overlast zorgt. Niet naar de buren. Dat wil ik veranderen. Iederéén moet prettig kunnen wonen.”

Bewoners komen bij elkaar

Inge’s kantoor ligt midden in de wijk. Bewoners kunnen zo binnenlopen wanneer het hun uitkomt. Ook is er soms een bewonersavond. Dan overleggen de bewoners van Gageldonk met elkaar. Dat gaat erg goed. Inge vertelt: “De groep is heel positief en heeft veel energie. Ze willen allemaal een fijne wijk. Er zijn al mooie ideeën bedacht. Zoals een welkomstpakket voor nieuwe bewoners. En een sticker voor naast de deurbel. Bewoners met een sticker willen graag anderen spreken. Daar mag je aanbellen voor een praatje. Zo wordt de wijk gezelliger en vriendelijker. Iedereen is tevreden over de bewonersavonden. De eerste bijeenkomst was in november 2018.

Samenwerken

De bedoeling is dat bewoners meer voor elkaar gaan zorgen. Elkaar helpen. Dat heet een ‘zorgvrijstaat’. Inge hoorde ervan in Rotterdam. Bewoners hadden daar met elkaar een tuin gemaakt. Dat is een mooi idee. Inge zegt: “Ik wil bewoners die goed samenwerken ondersteunen. Met elkaar de overlast aanpakken. Dan voelen zij zich niet meer machteloos. Samen de dingen aanpakken.”

Kijk voor meer informatie op: www.alwel.nl