Goede zorg doen we samen

Plukroute Princenhage

A._Plukroute-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Er komt maar liefst 3,5 kilometer aan Plukroute in Princenhage. Over 2 jaar kunnen hier de vruchten van worden geplukt. Appels, peren, bessen en noten. Marie-Louise de Ponti en Kim Schier zijn er vanaf het begin bij betrokken. De gemeente ondersteunt. Onder andere door de grond voor te bereiden. Naast het geven van subsidie, huren ze Studio Natuurlijk Groen in. Dit bureau heeft verstand van het aanleggen van dergelijke projecten.

Werkgroepjes

Marie-Louise was biologiedocent. Zij vertelt: “Van dit werk word ik blij. Het gaat om verbinden en ontmoeten. Ik ontmoet andere mensen die dit werk ook leuk vinden. Kinderen naar buiten krijgen is mijn missie.” Kim heeft een grote tuin en vindt tuinieren ook leuk. Er zijn werkgroepjes gevormd. Zo hebben ze iemand uit het onderwijs die samenwerkt met de scholen. En 2 vrijwilligers die de PR en fotografie doen.

De Eerste Rith

Op basisschool De Eerste Rith zijn ze enthousiast. Meester Nico vertelt: ”Voor ons is zo’n Plukroute ideaal. Zo kunnen we kinderen wat over de natuur leren. We willen niet dat dingen worden vernield. Dus moeten we kinderen respect bijbrengen. Naast buiten praktisch bezig zijn, geef ik ook natuurlessen in de klas. De kinderen vinden het geweldig!”

Plannen

Er zijn plannen genoeg vanuit de werkgroepjes die er zijn. Zo loopt de Plukroute door tot aan woonzorgcentrum Lucia. Het park ernaast wordt ook aangepakt. Verder komt er een rolstoelvriendelijk pad. Weer een ander idee is om bordjes te plaatsen met recepten erop. Gelukkig hebben zich al een aantal sponsoren gemeld.

In het najaar komt het volgende stukje grond aan de beurt. Achter buurthuis De Dobbelsteen, tussen de Leidekkerstraat en het park. De bewoners daaromheen worden uitgenodigd om mee te denken.

Kijk voor meer informatie op www.plukroute.nl