Goede zorg doen we samen

Plezier staat voorop

Zwemclub_Dolfijnen-Moulham_Al_Boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

De leden hebben allemaal een verstandelijke beperking. Marlies is één van de begeleidsters. “Plezier staat voorop”, zegt ze. “Lekker plonsen en spelletjes doen in het ondiepe. Of baantjes trekken in het diepe. Alles kan. Als je er maar lol in hebt.”

Baantjes zwemmen

En dat hebben de leden. Eenmaal aangesloten, gaan ze niet meer weg. Zo ook Paulien. Paulien woont bij Sovak. Daar kent ze Marlies van. Marlies werkt bij Sovak en staat op de groep. Paulien kwam via MEE bij de zwemclub. Zij zwemt nu al meer dan 13 jaar bij de club. Paulien: “Ik zwem altijd met Vladimir. We zwemmen wel 30 baantjes. Altijd schoolslag. Het is hier gezellig. Ik wil een goed lichaam. Daarom lijn ik ook. Ik ben 72 jaar maar doe nog 3 dagen per week inpakwerk. Ik zwem en zit in een wandelclub. Het is hier heel gezellig.”

Vrijwilligers

Daar stemt Marlies mee in. “We hebben een vast ploegje vrijwilligers. De leden kunnen allemaal zich zelf aan- en uitkleden. Ook kunnen ze zelf in en uit het bad. De vrijwilligers liggen in het water. En doen bijvoorbeeld mee met de spelletjes. Ook zijn ze in de kleedkamers aanwezig. Om te helpen met kleine dingetjes zoals veters strikken. Ik loop altijd op de kant van het zwembad. Om alles van daaruit in de gaten te houden. In principe is er geen 1 op 1 begeleiding. Er zijn uitzonderingen. We hebben een mevrouw die slechtziend en slechthorend is. Daar let een vrijwilliger op. Ook hebben we mensen met epilepsie. Ook die worden persoonlijk begeleid.”

De contributie is laag. Mogelijk door sponsoren. Alle deelnemers zijn boven de 18 jaar.

Er wordt gezwommen van half elf tot half 12. Op zaterdagochtend. Marlies: ”We hebben maximaal 25 deelnemers. De club zit vol. We hebben een wachtlijst. Vrijwilligers kunnen we echter altijd gebruiken.”

Kijk voor meer informatie op www.mysbc.nl/dolfijnen