Goede zorg doen we samen

Persoonlijke groei door ervaringen in Afghanistan

B._Bredase_Veteraan_Martijn-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Martijn vertelt: “Toen ik voor het eerst werd uitgezonden, was ik 25. In Bosnië kende ik alle mensen in mijn eenheid. Wij waren goed voorbereid en getraind. Onze taak was helder. Voor onze veiligheid was veel aandacht.” Twaalf jaar later ging Martijn naar Afghanistan. Alles was anders. Hij zegt: “Ik had geen eenheid en werkte alleen. Op een complex met 10.000 mensen. Voor mijn werk was ik niet opgeleid. In feite kon iedereen dat werk doen.” Hij wist nooit of de juistheid of kwaliteit van de informatie deugde. Terwijl daarmee wel belangrijke beslissingen werden genomen. Ook over zijn veiligheid maakte hij zich zorgen. Bij raketaanvallen moest hij op zijn post blijven. Met helm en kogelvrij vest. Achter spaanplaat. Martijn: “Ik vond het een duistere, onveilige en frustrerende periode. Dat beschadigde mijn gevoel van eigenwaarde.”

In 2008 verliet hij de dienst. Martijn gaat verder: “Ik wilde positief werk doen. Waardoor andere mensen een beter leven konden krijgen.” Hij was bijna ontdaan door de ontdekking van zijn zachte kant. Lachend zegt hij: “Ik wilde 17 jaar lang heel hard, sterk en stoer worden. En dan toch nog lief!” Martijn is niet de enige. Er zijn meer militairen die veranderen door zo’n missie. Niet altijd door enorm geestelijk leed. Maar ervaringen in zulke omstandigheden zijn altijd ingrijpend. Dat doet iets met mensen. Martijn: “Niet alleen in negatieve zin, hoor. Vaak is er sprake van persoonlijke groei.”

Hij verdiept zich sindsdien in wat je ‘levenskunst’ kunt noemen. Door kennis en inzicht hervond hij zijn kracht en balans. Daardoor kan hij anderen helpen die te (her)vinden. In zijn praktijk KrachtZat! geeft hij die vitaliteitscoaching. Ook werkt hij bij de Reclassering. Daar begeleidt hij (ex)gedetineerden bij hun terugkeer naar de samenleving. Met wat Martijn noemt: “Zachte kracht.” Híj is er gelukkiger door geworden.

Kijk voor meer informatie op: www.krachtzat.nl