Goede zorg doen we samen

Over Rood: snelle hulp voor zzp’ers in de knel

B._Over_Rood-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Vrijwillig manager Menno Oomkens zegt: “Zzp’ers die bij ons komen, hebben meestal problemen. Ze passen niet zomaar bij een bestaand loket. Liefst leiden we ze op en begeleiden hen. Soms is het al te laat. Dan helpen we bij het stoppen van de onderneming.”

Menno gaat verder: “Als een cliënt ergens aanklopt, is de eerste vraag meestal: ‘Wat verdien je?’ Maar als je administratie niet op orde is, weet je dat niet. Heb je geen inkomensverklaring? Dan is het zelfs lastig om hulp te krijgen van de voedselbank!”

Ook gemeenten willen eerst weten wat je schulden zijn. Als je nog geen belastingaangifte hebt gedaan, weet je dat niet. Eerst moet de administratie kloppen. Dan pas wordt duidelijk hoe je ervoor staat. Hierna kom je in de schuldsanering. Dat duurt ook weer 3 tot 5 jaar. Als dan eindelijk de schulden weg zijn, kun je opnieuw beginnen.

Aan tafel zit ook Ed Hogema (verzonnen naam). Ed werkt 1 dag per week als vrijwilliger bij Over Rood. Daarnaast heeft hij een vaste baan. Hij vertelt: “Vroeger was ik zelf zzp’er, maar dat liep mis. Het was toen alsof ik tegen een muur aanliep! De strenge regels van banken en instanties kostten me 10 jaar van m’n leven. Ik heb er veel van geleerd. Daarom help ik nu bij Over Rood.”

Over Rood zoekt een middenweg. Ze vraagt instanties om flexibeler te zijn. Zo begeleidde Ed een vloerenlegger. Hij zegt: “De man ging scheiden en moest zijn huis verkopen. Hij woonde 8 jaar bij zijn broer in! Toen werd hij ziek en verdiende niet genoeg om rond te komen. Daarop hebben wij geregeld dat hij tot zijn pensioen een aanvulling krijgt. Zo kan hij de huur betalen én weer opdrachten binnenhalen. Want ondanks alle ellende, willen ondernemers niet stoppen. Dát is wat Over Rood ook doet: zoeken hoe je een ondernemer zichzelf kunt laten zijn.”

Kijk voor meer informatie op: www.overrood.nl

Gerelateerde vragen: Over Rood: snelle hulp voor zzp’ers in de knel