Goede zorg doen we samen

Oudere spelers gezocht voor theaterstuk

A._Making_offgeraniums!-Moulham_Al_Boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Zestig studenten en 30 ouderen ontmoeten elkaar. In de aula van het Vitalis College. De studenten zijn eerstejaars van de afdeling Zorg. Velen hebben hun oma of opa meegebracht. Maikel Peijs (21) brengt zijn vroegere oppasouder mee. Zij heet Han en is 64 jaar. Han was maatschappelijk werker. Zij vertelt: ”Hartstikke leuk, zo’n dag. Scholen spreken me aan. Ik ben nieuwsgierig naar wat zij hier leren.”

Echte aandacht

De dag begint met een opening. Daarna gaan de studenten en de ouderen naar het klaslokaal. De studenten hebben oefeningen bedacht om elkaar beter te leren kennen. Maikel en Joyce hebben een magische pen bedacht. Als je die vasthoudt, mag je vertellen. Het gesprek gaat over zorg. Han vertelt over wat zij denkt dat ouderen nodig hebben: echte, individuele aandacht. Niet alleen maar naar een clubje. Maar samen koffiedrinken en samen een boodschap doen. Ouderen hebben behoefte aan contact. Maar niet omdat ze zielig zijn. Joyce zegt: ”Ik loop nu stage bij ouderen. Wat zou ik zélf willen als ik oud ben? Dat is wat mij bezighoudt.”

Theater

Na de oefeningen wordt er een workshop fotografie gegeven. De ouderen en de jongeren maken foto’s van elkaar. Deze worden vertoond bij de theatervoorstelling in november. Letizia Rompelberg is lid van theatergroep Hertog Zout. Samen met Nieuwe Veste organiseert zij dit project. Letizia vertelt: ”In november komt er een voorstelling. We hebben zo’n 24 mensen ouder dan 65 jaar nodig. Die het leuk vinden om theater te maken. Het publiek wordt erbij betrokken. Er komen 14 voorstellingen in de Stokvishallen. De voorstelling gaat over ouder worden. Hoe richt je de ouderenzorg goed in? Hoe zorgen we voor elkaar? Hoe doen we dat in de toekomst? Wil je meedoen of meespelen? E-mail naar letizia@hertogzout.nl. Of bel naar Nieuwe Veste 076 200 32 00 en vraag naar Irma Rens.

Kijk voor meer informatie op: www.nieuweveste.nl

Gerelateerde vragen: Oudere spelers gezocht voor theaterstuk