Goede zorg doen we samen

Op zoek naar een kinderboek

A._Kinderboekentuin-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: TIJMEN SCHAUWAERT

Vroeger hielp Annelies kinderen die moeite hebben met lezen. Dat deed ze altijd op dezelfde school. Na 24 jaar kreeg ze er geen energie meer van. Ze wilde iets anders. Daarom richtte Annelies De Kinderboekentuin op. Want kinderboeken zijn haar passie.

Het begin

De Kinderboekentuin ging open in 2017. Het runnen van een boekwinkel leek Annelies altijd al leuk. Een collega spoorde haar aan om de stap te nemen. Samen hebben ze veel uitgezocht over kinderboekenwinkels in Nederland. En wat er allemaal bij komt kijken. Dat uitpluizen kostte anderhalf jaar. In oktober ging de winkel eindelijk open in Belcrum. Het adres is Speelhuislaan 80. Dat is dicht bij het station. Een goede bereikbaarheid voor klanten die van ver moeten komen. Want er zijn niet veel kinderboekenwinkels in Nederland.

Vrijwilligers

In De Kinderboekentuin kunnen kinderen komen lezen of boeken kopen. Ook is het een ontmoetingsplek voor moeders. Annelies organiseert er veel evenementen. Bijvoorbeeld knutselen, speurtochten en voorlezen. Die evenementen worden door veel mensen bezocht. Soms staat de hele winkel vol. Overal moeders met baby’s en kinderen. En natuurlijk kinderwagens. Dat is gezellig. Maar deze evenementen zijn een hoop werk voor Annelies. Ze moet erg veel regelen. Daarom komen vrijwilligers haar helpen. Annelies vertelt: “Het is heel fijn dat ik hulp krijg. Ik kan mezelf niet opsplitsen als ik het druk heb.” Soms nemen vrijwilligers een dagje de winkel over. Dan kan Annelies bijvoorbeeld een boekenbeurs bezoeken.

Boek zoeken

Annelies heeft heel veel kinderboeken gelezen. Soms weten klanten niet welk boek ze willen. Dan kan Annelies helpen. Die kent veel verhalen. Ze zoekt tussen de 7000 boeken in de winkel. Boeken die goed bij de lezer passen. Annelies: “Soms zeggen klanten dat ik ze het perfecte boek heb verkocht. Dat is leuk om te horen. Dat geeft energie.”

Kijk voor meer informatie op www.kinderboekentuin.nl