Goede zorg doen we samen

Op weg naar goed Nederlands

B._De_Taalbus-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Onder iedere vlag staat de naam van de cursist uit dat land. Ieder met een eigen reden om in Nederland te zijn. Hun doelen zijn verschillend, maar allemaal willen ze Nederlands leren.

Henk en Mary Scherff startten 8 jaar geleden met hun vrijwilligersproject: de TAALBUS. Mary vertelt: “Wij hebben allebei voor de klas gestaan. Eenmaal met pensioen, wilden we actief blijven.” Ze gingen lesgeven aan anderstaligen. Eerst thuis, daarna in een lokaal. Henk zegt: “Dat betekende gesjouw met computers en lesmateriaal. Totdat we een tweedehands bus konden krijgen.” Hij verbouwde het voertuig tot leslokaal: de TAALBUS. Geen gesjouw meer. En ze bereiken meer mensen op meer plekken.

Henk gaat verder: “We kunnen aan 14 mensen lesgeven. Iedere cursist kan op ieder moment beginnen. Eerst bespreken we wat iemand wil en kan. De een wil inburgeren, de ander wil daardoor werk krijgen. Dan maken we een plan van aanpak en beginnen de lessen. Cursisten werken voor zichzelf, in hun eigen tempo. De docent geeft individuele begeleiding. Er wordt hard gewerkt en de onderlinge sfeer is goed.”

Om ook thuis te kunnen leren, kun je een computer lenen. Op de website van de TAALBUS staan allerlei oefeningen. De lessen van 1,5 uur kosten 2 en 3 euro. Spreek je wel Nederlands, maar heb je moeite met lezen en schrijven? Dan ben je ook van harte welkom!

Henk rijdt 3 dagen per week met de bus. Naar Etten-Leur, Zevenbergen en Breda.

Dinsdag 09.00-14.00 uur Concordialaan Etten-Leur Woensdag 09.30-12-30 uur Westrand Zevenbergen

19.30-21.00 uur ‘Taalbusplein’ Etten-Leur

Donderdag 13.00-16.00 uur Belgiëplein Breda

Meer informatie?

Telefoon: 06 - 27 04 34 25 e-mail: info@taalbus.nl

www.taalbus.nl

Gerelateerde vragen: Op weg naar goed Nederlands