Goede zorg doen we samen

Op pad met de duo-scootmobiel en duo-fiets

Duofiets_en_Duoscootmobiel_Hagedonk-Mike_Morrell_(1)_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ESTHER ELSHOF

Zelfstandig mag ze niet meer van de afdeling af. Jacqueline is één van de vrijwilligers op Hagedonk. Elke dinsdagmiddag gaat ze met mevrouw Schipper op pad. Op de duo-scootmobiel. Fietsen, dat heeft mevrouw Schipper al genoeg gedaan.

Bloemen bekijken

Jacqueline zegt: ”We gaan lekker naar buiten. De polder in of naar het bos. We eten een ijsje of drinken een wijntje op het terras. Zo’n uitstapje kan wel 3 à 4 uur duren. We doen het op ons gemak. Rijden door rustige straatjes. Bekijken mooie bloemen en genieten van leuke voortuintjes. Dan staan we even stil. Soms maken we een foto.”

Mientje is al 8 jaar vrijwilliger op Hagedonk. Zij doet van alles. Helpen bij de activiteiten en muziekmiddagen, wandelen of mensen bijstaan. Momenteel gaat haar aandacht uit naar een mevrouw die ernstig ziek is. Mientje: ”De duofiets moet worden gemaakt. Er is een storing met de accu. Maar als die weer gemaakt is, ga ik weer fietsen. Met bewoners. Even er uit.”

Duo-scootmobiel

In veel wooncentra hebben ze een duo-fiets. Jacqueline: ”Naar mijn weten, zijn wij de enigen met een duo-scootmobiel. Die van ons was van de familie Franken. Via de cliëntenraad heb ik voor elkaar gekregen de scootmobiel over te kopen. Op straat krijgen we veel reacties. Vaak is het van: ‘dat is gezellig’.”

Ze ging ook eens fietsen met een meneer. Die communiceerde niet meer. Maar op de duo-fiets kwam er in één keer een big smile. En begon hij spontaan te brabbelen. “Geweldig toch, daar doe je het voor. Ik wil het de dochters, zoons of partner aanraden om eens te proberen. Je krijgt vaak leuke reacties. Die je al een tijd door het ziektebeeld niet meer gehad hebt”, aldus Jacqueline.

Hiernaast lees je hoe of wat in het roze stukje tekst.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.thebe.nl