Goede zorg doen we samen

Ook zwemvrijwilliger worden?

A._Zwemvrijwilligers_Visio-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

De kinderen zijn in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. De grootste groep heeft het denkniveau van een kind tussen de 0 en 2 jaar. Of van 2 tot 4 jaar. Een paar leerlingen van 4 tot 6 jaar. Ze hebben veel zorg nodig. De school oogt warm. De kinderen wordt geleerd zo zelfstandig mogelijk te zijn. Elk kind heeft eigen leerdoelen.

Zwemmen

Elke week staat er zwemmen op het programma. De school heeft een eigen zwembad. Om te kunnen zwemmen is er 1 op 1 begeleiding. Dit gebeurt met vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Arthur (53). Hij vertelt: ”Samen met Gonny ben ik de jongste vrijwilliger. Ik zwem hier elke maandagochtend. Het is erg leuk werk. Ik kan het iedereen aanraden. Wel wil ik er op wijzen dat kinderen echt op je rekenen. Als je je opgeeft, moeten we echt op je aankunnen. Mijn vakanties plan ik ook echt binnen de schoolvakanties.”

Rustig starten

Gonny (68) zegt: ”Al 28 jaar zwem ik hier op maandagochtend. De kinderen zijn zo blij als ze je stem horen. Ze weten dan dat ze gaan zwemmen. Ik zwem onder andere met Simon. Hij is hypergevoelig. Moet dus oppassen met aanraken. We beginnen altijd rustig. Maar hij kan steeds meer. Dat is leuk. Hij zwemt nu hele stukken onder water. En duikt ringen op.”

Zwemvrijwilliger

Wil je ook zwemvrijwilliger worden? Beschik je over geduld en rust? Ben je fysiek gezond? Kun je een verklaring van goed gedrag overleggen? Ben je 1 dagdeel in de week beschikbaar? Meld je dan aan. Je krijgt begeleiding. Je krijgt een kind toegewezen. En hoort dan wat je met het kind kunt doen. En waar je op moet letten. Arthur vertelt: “Je hebt hier te maken met kinderen met een zware beperking. Vooruitgang gaat in heel kleine stapjes. Ik realiseer me dat ik geluk heb. Dat mijn kinderen gezond zijn. Je wordt hier behandeld als gelijke. Je krijgt er veel liefde en waardering voor terug.”

Kijk ook eens op www.visio.org

Gerelateerde vragen: Ook zwemvrijwilliger worden?