Goede zorg doen we samen

Nederlands leren staat voorop

Humanitas_taalmaatjes-Syrisch_gezin_-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Dat geldt voor Laila (28) en Moaz (24). Beiden komen uit Syrië. Ze zijn sinds 2 jaar in Nederland. Een land dat ze leerden kennen doordat ze in 12 verschillende asielzoekerscentra woonden. In één daarvan ontmoetten ze elkaar. Ze trouwden in oktober 2016. Sinds januari wonen ze in een flat in Breda.

Eerst het diploma halen

Allebei hebben ze maar 1 droom: zo snel mogelijk thuis raken in Nederland. Dat betekent Nederlands leren en dan aan de slag. Laila gaat 4 ochtenden per week naar het Statuscollege voor Nederlandse les.

Ze vertelt: “Ik heb in Syrië economie gestudeerd. Mijn diploma heb ik hier officieel laten waarderen. Het blijkt gelijk te staan aan niveau MBO-4. Graag zou ik nog een hbo-studie volgen. Toch ga ik waarschijnlijk eerst aan het werk. Maar eerst m’n staatsexamen NT2 niveau B1 halen. In januari doe ik examen in spreken en luisteren. Daarvoor eerst KNM. Dat staat voor Kennis Nederlandse Maatschappij.”

Dan blijven er nog 3 onderdelen over: Lezen, Schrijven en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Dit alles samen staat gelijk aan het inburgeringexamen. In maart hoopt ze klaar te zijn.

Ook Moaz is druk bezig Nederlands te leren. Hij gaat net als Laila 4 keer per week naar het Statuscollege. Bovendien gaat hij 2 keer naar Welkomsttaal in de bieb. Daarnaast doet hij vrijwilligerswerk bij ‘ONS Land’ in de Hoge Vucht.

Beiden hebben ook een taalmaatje van Humanitas. Zo oefenen ze thuis extra met de Nederlandse taal. ’s Middags maken ze huiswerkopdrachten. Daarvoor kregen ze een laptop in bruikleen van het Statuscollege.

Nieuw leven op komst

Alles staat dus in het teken van Nederlands leren. Hierdoor is er geen tijd om contact te maken met andere mensen in Breda. Laila hoopt dat dit beter wordt als ze eenmaal aan het werk is. Of als straks de baby er is. Ze verwachten namelijk in juni hun eerste kindje. Blij dat dit hier veilig op kan groeien.

Kijk voor meer informatie op: www.humanitas.nl

Gerelateerde vragen: Nederlands leren staat voorop