Goede zorg doen we samen

Nederlands leren maakt je leven mooier

A._Tools_To_W2c_Johan_Broos-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Johan is taalvrijwilliger bij Tools To Work en oud-docent Engels. Hij zet zich al jarenlang in voor hulp bij de Nederlandse taal. Sinds kort ook bij het Engels. Alle lessen zijn bij Tools to Work in Teteringen.

Nederlands aan iedereen

Johan vertelt: “Ik geef les aan mensen die Nederlander willen worden. Die moeten eerst het inburgeringsdiploma halen. En ik geef Nederlandse les aan Nederlanders. Ook díe kunnen moeite hebben met lezen en schrijven. De lessen zijn individueel.”

Veel mensen staan te trappelen om aan het werk te gaan. Johan zegt: “Die kan ik meehelpen een sollicitatiebrief te schrijven. Of ik ga mee naar een stageplaats of sollicitatiegesprek.” Johan werkt nu 1,5 jaar als taalcoach. Veel van zijn studenten zijn met succes ingeburgerd. Of aan werk gekomen. Hij gaat verder: “Dat is mooi. En soms jammer. Want vaak hebben ze dan geen tijd meer. Tijd om verder te gaan met de taal. Terwijl dat voor volgende stappen echt belangrijk is.”

Engels voor vrijwilligers

Kortgeleden vroeg Tools to Work hem ook Engels te gaan geven. Aan de vrijwilligers die naar Afrika gaan. Johan legt uit: “Die geven daar vakonderwijs aan jongeren en startende ondernemers. Want ook dat is een doel van Tools to Work.”

Goed gereedschap

‘Tools To Work’ betekent letterlijk: hulpmiddelen om te werken. De stichting helpt mensen een zelfstandig bestaan op te bouwen. In Nederland én in Afrika. In de werkplaats in Teteringen worden tweedehands goederen ingezameld. Daar werken mensen voor wie een gewone baan (nog) niet is weggelegd. Ze leren van vakkundige vrijwilligers de goederen te controleren en repareren. Dat vergroot hun kans op betaald werk. Handgereedschap en elektrisch gereedschap, en naai- en breimachines gaan naar Afrika. 6 keer per jaar vindt zo’n transport plaats. Jongeren die een vak willen leren, kunnen daar mee werken. Tools to Work heeft projecten in diverse landen. Onder andere in Kenia, Oeganda, Rwanda, Burkina Fasso en Sierra Leone. Een deel van de computers en fietsen blijft in Teteringen. Die zijn bestemd voor kinderen uit minimagezinnen.

Kijk voor meer informatie op www.toolstowork.nl