Goede zorg doen we samen

Mooie ontmoetingen bij boerderij Nuwenhuys

A._Boerderij_Nuwenhuys-Jille_Zuidema_03_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

De geboorte van zoon Philip in 1999 zette alle plannen stil. Philip bleek ernstig meervoudig beperkt. Annina vertelt: “Ons verdriet was groot. Het betekende afscheid van ons normale leven, van onze buitenlandplannen. Maar we kregen een nieuwe missie. Philip moest een goed leven krijgen. Met andere mensen in zijn leven. In een veilige woonomgeving en met een zinvolle dagbesteding.”

Ze wilden zekerheid en richtten de ‘Raad van Philip’ op. Voor als zij er zelf niet meer zijn. Dan neemt de raad de zorg over. “Durven vragen, was eigenlijk het moeilijkste. Volstrekt onnodig. Want de mensen die wij benaderden, wilden dat graag doen.”

Nuwenhuys: de ideale plek

Toen kregen ze een tip. Boerderij Nuwenhuys zou te koop staan. Een eeuwenoude boerderij, in het landelijk buitengebied van Breda. Tegenover het Mastbos. Vervallen, maar vol mogelijkheden. Annina: “Toen wisten we het. Dát wordt de plek waar dagbesteding mogelijk is. En waar wij een B&B beginnen.”

Nuwenhuys werd gekocht. De verbouwing begon. Begin 2018 was de boerderij klaar. Het gezin woont er en er zijn twee luxe B&B-kamers. Het bakhuis is herbouwd. Annina: “Daar wordt straks brood gebakken én verkocht. Voor de boerderij komt een dierenweide. Ernaast een grasland met bloemen. De moestuin, een pluktuin en een boomgaard met plukfruit.” Eind dit jaar wordt de Vlaamse schuur herbouwd die er ooit stond. Dat is de plek van de dagbesteding. Zo’n acht mensen met een beperking zullen er werken en daarbij begeleid worden.

Win-win voor iedereen

Annina bedenkt allerlei activiteiten. Samen met vrijwilligers. Ze wil dat mensen uit de regio Nuwenhuys weten te vinden. En Philip en zijn vrienden daar ontmoeten. Annina: “Nu al zijn er bijeenkomsten en vergaderingen op Nuwenhuys. Mensen als Philip helpen dan mee met de catering. Onze gasten onder de indruk zijn van deze bijzondere ontmoeting.”

Kijk voor meer informatie op www.nuwenhuys.nl