Goede zorg doen we samen

Met dagelijkse hulp nog zelfstandig wonen

A._Careyn_wijkverhaal-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Twee keer per dag komt er een zuster van Careyn. ’s Morgens tussen 8.00 en 9.45 uur en ’s avonds tussen 21.30 en 23.30 uur. Ze vertelt: “Ja, ze kunnen natuurlijk niet altijd precies zeggen hoe laat, maar komen doen ze altijd. Bovendien zijn het stuk voor stuk hartelijke meiden. Die goed zijn in hun werk.”

Levensles

Mevrouw Lambregts heeft veel meegemaakt. Dat blijkt als ze haar levensverhaal vertelt. Wat daarbij vooral opvalt, is haar enorme vitaliteit. Niet lichamelijk, maar geestelijk. “Mijn vader is altijd mijn grote voorbeeld geweest,” vertelt ze. “Hij werd op zijn 38e blind. Daardoor kon hij zijn werk niet meer doen. Na een jaar met veel operaties heeft hij dit ten slotte geaccepteerd. Hij is braille gaan leren. Daardoor kreeg hij een baan in de blindenbibliotheek van Den Haag. Uiteindelijk werd hij er directeur. Hij heeft het altijd belangrijk gevonden om onder de mensen te komen. En om maatschappelijk betrokken te blijven. Dat geldt voor mij ook!”

Hierdoor kan mevrouw Lambregts nu ook aanvaarden dat haar blaasfunctie niet meer herstelt. Dat ze afhankelijk zal blijven van de thuiszorg. Voor de verzorging van haar katheter. Ook voor het aandoen van haar korset en een beenbeugel. Door reuma kan ze namelijk haar handen niet meer goed gebruiken. Jammer is, dat ze hierdoor ook haar hobby’s niet meer kan uitoefenen.

Alle hulp die nodig is

Toen dat nodig werd, kreeg ze zonder problemen uitbreiding van huishoudelijke hulp. Een hele opluchting. Gelukkig blijft er op die manier nog energie over. Om mee te doen aan de wekelijkse praatmiddag in de Princenhof. Verder heeft ze veel contact met haar dochters. En is ze blij met de hulp van haar vriend Toon (90). Deze woont 2 etages boven haar. Hij helpt haar met allerlei praktische zaken. Mevrouw zegt: “Toen het van de week zo regende, bracht hij me met de auto naar de dokter. Dat is heel fijn. Verder doen we zoveel mogelijk gezellige dingen met elkaar.”

Kijk voor meer informatie op www.careyn.nl

Gerelateerde vragen: Met dagelijkse hulp nog zelfstandig wonen