Goede zorg doen we samen

Meer dan vrijwilliger en cliënt

Vrijwilliger_sociaal_contact-Anton_Verbeek-1_345_200_s_c1

FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: NELLY VAN DE PAS

Wij ontmoeten Jacques in wijkcentrum Princenhof. Hij vertelt: “Ik moest heel veel dingen opnieuw leren. Mijn rechterarm en rechterbeen zijn een probleem. Binnen gebruik ik een hulpstoel. Voor buiten heb ik een scootmobiel. Ik doe zoveel mogelijk zelf. Dat kost soms wel wat meer tijd. Maar voor mij is dat heel belangrijk. Er komt wel iemand om het huis schoon te maken. Op maandagmiddag ga ik naar de gym. Dat kan gelukkig nog steeds. Verder maak ik zelf poppen en bezoek ik vrienden. Ik puzzel ook graag. Ik kan me goed vermaken.”

Aandacht voor elkaar

Elke vrijdag komt er een vrijwilliger van Zorg voor elkaar Breda. Zij helpen mensen zolang mogelijk zelfstandig te blijven. De vrijwilliger vertelt: “Ik doe al jaren vrijwilligerswerk. Omdat ik graag iets wil doen voor een ander. Met iedere cliënt heb je een andere relatie. Het werk geeft voldoening. Als je er zelf ook iets aan hebt is dat fijn. Maar het hoeft niet. Je doet het voor de ander, niet voor jezelf.”

Vrijwilliger wordt vriend

3 jaar geleden kreeg Jacques contact met een vrijwilliger van Zorg voor elkaar Breda. De vrijwilliger zegt: “Ze vroegen of ik nog een cliënt erbij wilde. Het bleek dat wij oude bekenden van elkaar zijn. We hebben allebei in de mode wereld gewerkt. Maar we hadden elkaar heel lang niet gezien. We werden vrienden. Jacques laat mij zien hoe iemand om kan gaan met een handicap. Ik heb veel bewondering voor hem. Je probeert je in te leven. En hij laat zien hoe het moet.

Jacques vertelt: “We gaan soms op vrijdag naar een concert. In de Waalse kerk. En daarna samen lunchen in de stad. Door corona kan dat nu niet. Nu lunchen we om en om bij elkaar.” De vrijwilliger vult aan: “Soms gaan we naar de bioscoop. Of samen kleren kopen. We spelen patience voor 2 personen of scrabble.” “Dat is goed om mijn geheugen te trainen”, zegt Jacques. De vrijdag is voor beiden een mooie afsluiting van de week.