Goede zorg doen we samen

Maatjesproject

Maatjes-project-CJG-moulham-01_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Dan kom je dingen tegen waar je geen raad mee weet. Dat hoort er allemaal bij. Dan is het fijn dat iemand naar je luistert. En samen met jou naar oplossingen zoekt.

De hulpvraag

Zo heeft Suzanne Vriens in Saskia Hendrickx een luisterend oor gevonden. Suzanne heeft 2 jonge kinderen met ADHD. “En dat is soms best heftig”, zegt ze. Saskia en haar man hebben ook hulp gezocht bij de opvoeding van hun kinderen. Suzanne en Saskia ervaren hun vragen om hulpverlening als een ware zoektocht. Saskia zegt: “Je wordt er onzeker door. En twijfelt of je het als ouder wel goed doet. Het vinden van de juiste hulp is dan best lastig.” Haar ervaringen waren uiteindelijk aanleiding om vrijwilliger te worden. En mensen te ondersteunen met hun opvoedingsvragen.

Het project

Ook Suzanne ging heel erg aan zichzelf twijfelen. “Totdat je iemand tegenkomt met dezelfde ervaring. En je denkt: ‘O, ik ben dus niet gek’. Toen heb ik bij CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) gevraagd of ik met iemand kon praten. En die me af en toe een tip kan geven. Zo ben ik bij Saskia terechtgekomen.” Door het contact heeft Suzanne inmiddels meer zelfvertrouwen gekregen. De problemen zijn herkenbaar. Ze krijgt bevestiging of ze het wel goed doet. En hoeft zich niet meer schuldig te voelen.

De aanpak

Saskia heeft samen met haar man diverse trainingen gevolgd. Ze zegt: “Positief belonen en bieden van duidelijkheid en structuur is belangrijk. Heb ik geleerd.” Suzanne spreekt deze benadering heel erg aan. Ook humor vindt ze belangrijk. “Zo leer je ook te relativeren. Want opvoeden is hard werken.” Als maatje hebben ze elkaar wel gevonden. Tot slot voegt Suzanne er nog aan toe: “Ik heb het nu nog erg druk. Maar straks kan ik misschien ook wel iemand ondersteunen. Met mijn ervaringen.”

CJG Breda wil deze keuze heel graag stimuleren. En doet een beroep op ouders. Om zich aan te melden voor het maatjesproject. Dit kan via 0800 444 00 03.

Kijk voor meer informatie op www.cjgbreda.nl