Goede zorg doen we samen

Lekker snoezelen!

A3_-_Snoezelruimte_Zandoogje_-_Mike_Morrell_(5_of_5)_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: JOYCE NELSON

Margaret Kluyt werkt bij ‘Zandoogjes Amarant’. Zij ontvangt ons hartelijk en vertelt; “Het centrum is er voor kinderen tot 18 jaar. Met een ontwikkelingsachterstand. Het is volledig ingericht voor de behandeling van kinderen. Met zowel lichamelijk als verstandelijke beperkingen. Er komen dagelijks ongeveer 90 kinderen verdeeld over 13 groepen. Alle groepen snoezelen 2 keer per week.”

Snoezelruimte

Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Deze manier van behandelen is lang geleden ontstaan. In het werk met mensen met een verstandelijke beperking. De snoezelruimte is een schemerige kamer met allerlei materialen. Waardoor de kinderen kunnen voelen, zien (met lichteffecten), en ruiken. Zo maken zij contact met de omgeving en de begeleiders. Er worden daarbij verschillende materialen gebruikt. Bijvoorbeeld apparaten voor lichteffecten, sfeermuziek. Een warmwaterbed en een bellenbuis.

Waarom snoezelen?

Snoezelen maakt de kinderen rustig en ontspannen. Het is dus een manier van behandelen. De begeleiders kunnen door het snoezelen veel beter contact krijgen. Zeker met deze kinderen die vaak niet kunnen praten.

Wendy Brants en Lotte Ketting Olivier werken ook bij Amarant. Al heel lang. In hun groep ‘De Dribbels’ zitten 6 kinderen (12 tot 18 jaar). Ze snoezelen 2x een uur per week. De rest van de tijd zijn er andere activiteiten. Wendy legt uit: “Je kunt niet zeggen: Ga maar lekker snoezelen. Je moet er steeds bij zijn en bij blijven. En kijken wat het kind op dat moment nodig heeft.” Lotte vult aan: “Snoezelen doe je samen. Het valt ons steeds op hoe rustig de kinderen worden. Ieder kind heeft een eigen doel. En daar werken wij naar toe. De kinderen uiten zich door geluid en lichaamstaal. Volgens Wendy is het belangrijkste doel: ”Zorgen voor een ontspannen sfeer. De kinderen veiligheid en geborgenheid laten voelen.” Wendy en Lotte doen hun werk met hart en ziel.

Kijk voor meer informatie op www.amarant.nl