Goede zorg doen we samen

Landschappen onderhouden met dieren

A._Schaapskudde-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Dáár willen we best op wachten. We zijn erbij als de laatste schapen de aanhanger uit rennen. Wat een gezicht. En vooral, wat een lawaai! Door te blaten vinden moeders (ooien) en lammetjes elkaar weer terug.

Hoe werkt het?

Medewerker Thalita van Holst vertelt: “Onze schapen, runderen en geiten grazen van Dinteloord tot Riel. In Riel loopt een kudde met een herder met hond.

Hier achter JEKA zetten we stukken gaas. De kudde schuift telkens op. 130 schapen en 150 lammetjes. Is het ene vak kort gegraasd? Dan gaan ze naar het volgende. We gaan elke dag kijken. Op het hek hangt een kaartje met ons telefoonnummer. Soms worden we gebeld, ook voor de grap. We nemen een melding altijd serieus.”

Het hele jaar rond

Thalita gaat verder: “In de zomer zetten we de lammetjes apart. Anders blijven ze bij hun moeder drinken. De meisjes mogen terug, de rammetjes niet. Anders dekken ze misschien hun moeder. Als de ooien zijn gedekt, zetten we de mannetjes apart. Zo gaan ze niet kopstoten en ruziemaken.”

Eind november gaan de schapen naar een koeienboer. Op goed gras blijven ze dan nog een tijd buiten. Ondertussen wordt de stal klaargemaakt. Daar gaan ze eind januari in. Ze worden geschoren, krijgen jongen en blijven dan binnen tot april. Daarna mogen ze weer lekker naar buiten!

Thalita: “We maken een seizoensplanning en spreken alles precies af. Enkele van onze klanten zijn: gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Op dit terrein zijn we zo’n 2 weken bezig. Het hoeft niet kaal, omdat we terugkomen. Om zeldzame bloemetjes gaat een hek. Zo kunnen die zich verder uitzaaien. Schapen eten bloemetjes wel op, maar de plant niet kapot. De mest is geen probleem. Tegen de tijd dat we rond zijn, is die al verdroogd. Zo blijft wat groeit en bloeit behouden.”

Kijk voor meer informatie op www.geleijnsbegrazingsbeheer.nl