Goede zorg doen we samen

Jeannette en Carmen zijn de spil

FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: EVELIEN BOOM

Zij zagen dat deze mensen behoefte hebben aan aangepast werk. Want die komen niet zo makkelijk aan een betaalde baan. Zij spraken regelmatig over het idee zelf een dagbesteding te beginnen. Een ontmoetingsplek of een zorgcentrum. Een plaats waar deelnemers een zinvolle daginvulling vinden. In januari 2019 werden de plannen serieus. Dagbesteding in de vorm van een ruilwinkel. Zo ontstond Trésor Ruilwinkel Breda. Jeanette vertelt: “Ik woonde in Goes. Daar was een ruilwinkel. Het idee sprak mij erg aan. Dus nam ik er een kijkje. Daarna kwam ik er elke week. In onze ruilwinkel werken we met een klantenkaart en een app. Bezoekers krijgen punten voor de spullen die ze brengen. Met die punten kun je iets anders uitzoeken. Je kunt ze bewaren of aan iemand anders geven.”

Met elkaar
Carmen gaat verder: “De koffiecorner van Trésor is een ontmoetingsplek. En niet alleen voor wijkbewoners, iedereen is hier welkom. Mensen komen hier voor een praatje. En om gezellig koffie te drinken. Voor sommige bezoekers is de ruilwinkel een soort uitje. Een aantal van hen is zelfs vrijwilliger geworden. Ze helpen bijvoorbeeld met het uitzoeken van de spullen. Onze vrijwilligers vertellen dat zij dit als werk zien. Dat doet mij goed, want daar doe je het toch voor. Bij ons hoort iedereen erbij. Wil je ook meedoen? Dan heb je een ‘indicatie’ nodig. Vraag bij de gemeente of je daarvoor in aanmerking komt. Of vraag het ons.”

Ideeën genoeg
Door de coronamaatregelen moest de winkel dicht. Daardoor konden ze de winkel flink op ruimen. Ook denken Jeannette en Carmen na over wat ze nog meer willen. Ze vertellen: “We willen de koffiehoek uitbreiden met een keuken. Koken en bakken. Behalve koffie en thee serveren we dan ook een lunch. We willen ook meubels opknappen en kinderfeestjes organiseren. Een buitenterras en een moestuin aanleggen. We hopen dat we snel weer open kunnen!”

Adres: Meerhoutstraat 2 bis Breda

Kijk voor meer info op www.ruilwinkelbreda.n