Goede zorg doen we samen

Je kúnt stoppen met drugs

A._Change-it_HB-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Zijn ervaringen deelt hij nu. Met druggebruikers of met hun netwerk.

Patrick deed mee aan het project Wonen+ Kesteren/Muizenberg. Van de gemeente Breda en woningcorporaties Alwel en Laurentius. Daarbij gaat het om ruilen. Vrijwilligerswerk tegen een kortere wachttijd op een woning. Patrick en zijn vrouw Isa dienden een voorlichtingsproject in. Over de ervaringen van Patrick met drugs. Om te helpen, om te luisteren, om inzicht te geven. Dat werd goedgekeurd. Change-it-hb kon van start.

Moeilijke jeugd

Een paar jaar daarvoor had Patrick dit niet kunnen bedenken. Omdat hij constant stoned was. Patrick: “Mijn jeugd was niet makkelijk. Op mijn 9e raakte mijn moeder lichamelijk beperkt. Alle aandacht ging vanaf dat moment naar haar. Bovendien voelde ik me als kind overal verantwoordelijk voor. Vond ik dat ik de zorgen moest overnemen. Ik was er de hele dag mee bezig. Er bleef geen tijd over voor mijn vrienden of hobby’s.”

Marihuana geen oplossing

Hij vervolgt: “Die druk werd me uiteindelijk te veel. Ik ging marihuana gebruiken. Wat vond ik dat fijn. Eindelijk ontspanning en rust. Even ontsnappen aan de werkelijkheid. Gevaren zag ik niet. Ik dacht: “Je koopt dat spul toch gewoon in een winkel?” Wat met 1 jointje begon liep uit op constant gebruik. En toen begonnen de problemen pas echt. Patrick werd dakloos en depressief.

Ervaringsdeskundige

Patrick: “Dat veranderde toen ik Isa leerde kennen. Ze geloofde in me. Nam me zoals ik was. Met haar steun en geduld ben ik er bovenop gekomen. Het was heel moeilijk. Nu ben ik ruim drie jaar clean. Wij zijn getrouwd. In juli verwachten wij ons eerste kind. Intussen ben ik een opgeleide ervaringsdeskundige. Zodat ik andere mensen die het moeilijk hebben, kan helpen. Ik denk dan vooral aan de familie van drugsgebruikers. Of hun vrienden. Of scholen.”

Meer weten? Stuur dan een mailtje naar change-it-hb@hotmail.com