Goede zorg doen we samen

Je bent nooit te oud om te leren!

Taalambassadeurs_tweeluik_Erik_Dukker_345_200_s_c1

FOTO: ERIK DUKKER  TEKST: NELLY VAN DE PAS / ANITA COOLEN

De redactie van Zorg voor elkaar Breda schrijft artikelen voor ‘Indebuurt Breda’.

Deze artikelen moet iedereen kunnen lezen. Dus ook mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven. Dit vraagt om extra aandacht. De redactie let op het aantal woorden in een zin. Het mogen er niet te veel zijn. Ook probeert de redactie geen moeilijke woorden te gebruiken. Maar dat lukt niet altijd.

Christ en Elly lezen voor

De redactie vraagt het Taalpanel Breda een paar artikelen te testen. Maritsa Perton is taalondersteuner bij het Taalpanel. Ze heeft Taalambassadeurs Christ en Elly gevraagd om te helpen. Zij lezen de artikelen voor. Elly en Christ vertellen de redactie welke woorden moeilijk te lezen zijn. En ook wat ze niet begrijpen. Ze kijken ook naar de kleuren en de foto’s.

In Nederland is 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Elly zegt: ”Ik vind ‘laaggeletterd’ een rot woord. Het geeft een verkeerde indruk. Waarom het woord ‘laag’? Wij hebben alleen moeite met lezen en schrijven. Nu lees ik hier ‘buurtbewoners’. Er staan twee woorden aan elkaar geschreven. Dat is lastig hoor. En een woord dat aan het eind van de regel wordt afgebroken. Dat vind ik moeilijk. Kleine witte letters op een donkere achtergrond kan ik niet lezen. Soms staat er geen telefoonnummer in een artikel. Dat is jammer. Als het er wel staat bereik je meer mensen.”

Christ ziet weer andere dingen. Hij zegt: ”Waarom zoveel Engelse woorden in onze taal? Ik vind leestekens moeilijk, die zie ik vaak niet. Ook het lezen van namen is lastig. Maar bij een moeilijk woord stop ik niet. Ik ben nieuwsgierig geworden en lees door.”

Maritsa vertelt: ”Er zijn mensen die dan wel stoppen met lezen. Omdat ze een woord niet begrijpen. Dat willen we voorkomen.”

De redactie van Zorg voor elkaar Breda heeft veel geleerd. Ze bedanken Maritsa, Christ en Elly. En stellen voor nog eens bij elkaar te komen. Maritsa en de Taalambassadeurs willen dit ook graag. Ze gaan het regelen.

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Taalpanelbreda

Gerelateerde vragen: Je bent nooit te oud om te leren!