Goede zorg doen we samen

‘Ik wil zélf mijn geld verdienen’

A._Loveness_Anaman-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Na verloop van tijd ging ze zich inzetten voor anderen. En dat doet ze nog, op brede schaal. Loveness vertelt: “Voor Afrika verzamel ik kleding, naaimachines en computers. Twee keer per jaar gaat er een container naartoe. Naar projecten in Ghana, Nigeria en Congo. Zijn er reparaties nodig, dan gebeurt dat daar. Mensen krijgen naailes of computerles. Zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.”

Mensen een vak leren

In Breda werkt ze bij het Mondiaal Centrum in Boeimeer. Allerlei mensen ontmoeten elkaar daar. Vluchtelingen, en anderen die het moeilijk hebben. Loveness zegt: “Niet alleen voor de koffie. Ook om te leren en te werken. Bijvoorbeeld tijdens de naailessen en handwerklessen. Vrouwen leren patronen tekenen. Kleding te naaien of te breien. De sfeer is goed, het is er veilig. Tijdens het werk kunnen ze hun verhaal kwijt. Met elkaar huilen én lachen. Of samen Nederlands oefenen.”

De weg wijzen

In Geeren-Zuid is ze actief bij ONS. Loveness zegt daarover: “Zo’n leuke ontmoetingsplek! Mensen kunnen daar werken en leren. Samen koken en eten. Ook daar geef ik naailes, bij de Studio. Daar wordt kleding gemaakt, verkocht en gerepareerd.”

Door haar werk kent ze veel vluchtelingen. “Die mensen weten niets over Nederland. Ik maak ze wegwijs. Een voorbeeld: ik vertel ze dat ze gewoon naar de dokter mogen. Of naar het ziekenhuis.”

Zelf inkomen verdienen

Loveness heeft een duidelijke visie: “Het is goed om mensen te helpen. Ze iets te leren, machines en gereedschap te geven. En soms geld. Maar niet levenslang, dat maakt afhankelijk. Ik heb nooit subsidie gevraagd. Ik wil zélf mijn inkomen verdienen”. Ze verwijst naar het Nationaal monument slavernijverleden. “De subsidie stopt. Nu is iedereen boos, maar niemand doet iets. Hoe kun je nu vrij van slavernij zijn, als je zelf altijd je hand ophoudt? En niets doet.”

Trots!

Ze is blij dat haar inzet wordt gezien. Loveness eindigt met: “Ieder jaar wordt in Breda een vrijwilligersprijs uitgereikt: De Chris van Faassen-penning. Al 2 keer werd een project waaraan ik meewerk, voorgedragen!”

Gerelateerde vragen: ‘Ik wil zélf mijn geld verdienen’