Goede zorg doen we samen

Ik wil meedoen

A._SMO__Nieuwe_Veste-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Twee jaar geleden was het zover. Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) en de Nieuwe Veste vonden elkaar. Het project heet ‘Ik wil meedoen’. Daarin kunnen cliënten van SMO theaterlessen, muzieklessen en danslessen volgen.

Zingen is mijn hobby

Peter is één van die (25) mensen. Hij heeft het niet makkelijk gehad. Hij vertelt: ”Vroeger zat ik op een popkoor. Doordat we financiële problemen kregen, ging dat niet meer. Ook op mijn werk waren er problemen. Ik raakte overspannen. Toen ik werd afgekeurd, kwam ik thuis te zitten. Ik verpieterde helemaal. Thuis zitten en niemand zien, is niets voor mij. Via de ggz kwam ik bij de werkplaats voor houtbewerking van SMO terecht. Zingen is mijn hobby. Via via hoorde ik van dit project. Ik doe vanaf het begin mee. En ben er veel blijer door geworden. Ik kom onder de mensen, maak vrienden. Het is een hele fijne plaats.”

Professionele docenten

De samenwerking met Nieuwe Veste is een groot succes. Hubert Aanraad stond aan de wieg van dit project en vertelt: ”De subsidie voor dit project kregen we via de gemeente. De samenwerking gebeurt bijna helemaal met gesloten beurzen. Zowel SMO als Nieuwe Veste wint erbij. Zo wil Nieuwe Veste af van het imago ‘elitair’. Ze willen ook andere doelgroepen bereiken. Er wordt lesgegeven door professionele docenten. Dat is één van de factoren waardoor we succes hebben. Zo voelen cliënten zich helemaal serieus genomen. We draaien nu 3 jaar.”

Korte projecten

Als cliënt of andere deelnemer krijg je eerst een intakegesprek. Daarna kun je deelnemen aan de activiteiten binnen Talentenfabriek De Faam. De volgende stap is deelnemen binnen Nieuwe Veste. Van daaruit wordt bekeken of je ook buiten SMO iets kunt doen. Hubert: ”De toekomst zal dan ook bestaan uit kortdurende projecten. Met een duidelijke evaluatie en duidelijke doelen.”

Kijk voor meer informatie op: www.ikwilmeedoen.nl

Gerelateerde vragen: Ik wil meedoen