Goede zorg doen we samen

Hoe moet de wijk er in 2030 uitzien?

A._Breda_Begroot-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Naast de Haagse Beemden en Ulvenhout is Blauwe Kei de 3e wijk die meedoet aan Breda Begroot. Een initiatief van de gemeente. Die wil graag weten welke wensen en ideeën er in de wijk leven. Dat bepaalt mede hoe gemeentegeld in de wijk zal worden besteed.

Sinds de zomer van 2017 is er in de Blauwe Kei een buurtplatform actief. Dat wil graag de samenhang in de wijk verbeteren. En de wijk levensbestendig maken. Dat betekent dat je in de wijk oud moet kunnen worden. De centrale vraag is dan ook ‘Hoe moet de wijk er in 2030 uitzien?’

Soort ganzenbord

Er is een spel ontwikkeld. Aan de hand van vragen gaan zo’n 20 bewoners met elkaar in gesprek. In het sponsorhome van voetbalvereniging Baronie. In groepjes van 4 buigen ze zich over het spel. Peter is een van de deelnemers. Hij vertelt: “We wonen al 30 jaar met veel plezier in de wijk. We willen op deze plek oud worden.” Marion vindt het jammer dat ze de mensen in haar eigen straat eigenlijk niet kent. Zij doet ook mee aan het spel. Ze merkt op: “Wat, als je elkaar eens nodig hebt. En dan niet precies weet bij wie je aan kunt kloppen?”

Concrete plannen

Het spel zit goed in elkaar. De eerste vraag luidt: ‘Waar ben je trots op?’ Er ontstaat meteen een enthousiast gesprek. Groen, rust en veiligheid zijn zaken die worden genoemd. Vervolgens gaan de vragen over wensen. Daarna over wat je daarvan in de wijk terug zou zien. Op praktisch en sociaal vlak. En wat je concreet zou willen aanpakken, met als slotvraag: “Wat kun je daar als bewoner zelf aan bijdragen?” Het gaat immers steeds meer over participatie. De uitkomsten worden verzameld en uitgewerkt. Hierover gaat de wijk nogmaals met elkaar in gesprek.

‘Breda Begroot’ ook een keer spelen? Bijvoorbeeld met mensen uit de straat of met je buren? Mail dan naar wijkplatformBlauweKei@gmail.com

Kijk voor meer informatie op: www.facebook.com/wijkplatformblauwekei

Gerelateerde vragen: Hoe moet de wijk er in 2030 uitzien?