Goede zorg doen we samen

“Het gaat om mensen met elkaar verbinden.”

B._Buurtkracht_4834-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Maar Buurtkracht doet nog meer. Anneke Welschen-van Alphen is één van de buurtcontactpersonen. Zij vertelt: ”Buurtkracht gaat om mensen helpen. Vier jaar geleden zijn we gestart. Riet Hammen zette het op. Vrijwilligers en klanten konden zich via een folder aanmelden. Buurtkracht werkt met vrijwilligers uit de eigen buurt. We hebben er al 125. Allemaal mensen die iets willen betekenen voor een ander. De jongste is 27 en de oudste 87. Twee keer per jaar organiseren we een vrijwilligersbijeenkomst.”

Iedereen kan weleens hulp gebruiken. Van alle mensen in postcodegebied 4834 is 48 procent ouder dan 45 jaar. Een vijfde is boven de 65. Anneke gaat verder: ”Dat hier zoveel eenzaamheid leeft. Dat had ik niet verwacht in de wijk. Ik ontmoet veel mensen met een klein netwerk.“ Aanvragen zijn er genoeg. Bijvoorbeeld om samen eens een kopje koffie te drinken. Of een ritje naar de dokter te maken. Soms is het contact langdurig. Maar een kort klusje doen kan ook. Op het moment bijvoorbeeld het opmeten van de waterstand. Bij de oudere huizen in IJpelaar zit de watermeter onder een luik. Veel ouderen kunnen zelf dat luik niet openen.

Van de gemeente kreeg Buurtkracht 4834 wat subsidie. Daar drukken ze de folder van. Elke zaterdag is er van 10.30 tot 12.30 uur een koffie-ochtend. Op 2 plaatsen: bij Pluk! Fysiotherapie (Rijnauwenstraat 1) en in het Trefpunt (Brigidastraat 15). Voor slechts 1 euro kun je dan gezellig bijpraten met bekenden. Of juist nieuwe mensen ontmoeten. Anneke is 75 jaar, maar nog zeer actief. Ze besluit met de woorden: “Door dit werk krijg ik ook veel terug. Je wordt er blij van. Het geeft een goed gevoel, iets voor een ander te betekenen.”

Contact

e-mail: 4834@buurtkrachtbreda.nl

telefoon: 06 - 30 71 17 12

website: www.buurtkrachtbreda.nl

Gerelateerde vragen: “Het gaat om mensen met elkaar verbinden.”