Goede zorg doen we samen

Herstellen doe je zelf

VoorDoorMet-Eric_-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA TEKST: GERDA PRINS

Dat geldt zeker voor Eric Sperber (48). Hij vertelt: “Ik heb een vorm van autisme en daarnaast ADHD. Bovendien heb ik last van dwanggedachten en dwanghandelingen. Dat hield onder andere in dat ik hoge eisen aan mezelf stelde op mijn werk. Maar, dat deed ik ook aan anderen. Ik ben een harde werker en ging ervoor. Ik heb een extreem groot gevoel voor rechtvaardigheid. Dat gaf problemen. Zowel in het bedrijfsleven als later bij de sociale werkplaats. Door de spanningen raakte ik depressief en gokverslaafd.”

Vanuit de GGZ hoorde Eric over Stichting VDM. Daar volgde hij de cursus ‘Herstellen doe je Zelf’. De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten. Het is een gestructureerd programma, waarin je leert kijken naar je eigen kwetsbaarheid. Hoe je daar zelf de regie over kunt voeren. Op die manier kan je kwetsbaarheid je kracht worden. Ook leer je te onderzoeken wat jou steun kan geven. En hoe je die in kunt zetten. Eric vertelt: “Ik kwam dichter bij mijn gevoel. Dat maakte dat ik niet meer terug hoef te grijpen naar mijn oude gewoonte gokken.“

 

Volop als vrijwilliger bezig

Daarna is hij nog meer cursussen en trainingen gaan volgen bij VDM. Hierdoor is Eric inmiddels zelf als ervaringswerker actief binnen de stichting. Ook bij andere organisaties werkt hij als vrijwilliger. Hij vervolgt: “Ik ben actief binnen het Autisme Informatie Centrum (AIC) en het ABCafé. Daarnaast begeleid ik soos Autopia in Breda en Oosterhout. Het is heel afwisselend en dat vind ik prettig.”

Eric werkt dus weer heel hard, maar nu wel in zijn eigen tempo. Daardoor heeft hij volop contact met anderen. Hij verwoordt het als volgt: “Ik voel me nu gelijkwaardig aan anderen. Niet minder of meer, zoals dat vroeger het geval was. Ik heb nu grip op mijn eigen leven. Dat maakt me een gelukkig mens!”

www.voordoormet.nl

Gerelateerde vragen: Herstellen doe je zelf