Goede zorg doen we samen

Goed voor het zelfvertrouwen

B._De_leesgroep-Mike_Morrell_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Vanmiddag zijn we uitgenodigd in de leesgroep van Yvonne. We bevinden ons in een internationaal gezelschap.

Een intiem moment

Deze week staat in het teken van de Boekenweek. Yvonne leest voor uit het boekenweekgedicht. Daarna wordt ingegaan op de betekenis van moeilijke woorden. Er worden ervaringen uitgewisseld. Het gedicht heet ‘Moeder’. Dat is een onderwerp dat aanspreekt. Iedereen in de groep is moeder of heeft een moeder. De groep reageert zeer betrokken op elkaar.

Isabel komt uit Brazilië. Zij schrijft zelf gedichten in het Portugees. Ze heeft een gedicht geschreven voor haar dochter. En vertaalt haar gedicht voor de groep in het Nederlands.

Een ontroerend moment!

Meer zelfvertrouwen

Marli en Isabel wonen al een aantal jaren in Nederland. Ze komen uit Brazilië. En zijn allebei getrouwd met een Nederlandse man. Toch hebben ze beter Nederlands leren praten in de leesgroep. Marli voelde zich jarenlang niet geaccepteerd. Omdat haar Nederlands nog niet goed genoeg was. Door de leesgroep heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Vooral door de aanpak van Yvonne. Ze zegt, “Yvonne is erg geduldig. Ze luistert naar ons. Ik voel me nu meer thuis.” Ze praat nu ook makkelijker met haar schoonfamilie.

De leesgroep bestaat nu 5 jaar en heeft een wisselende samenstelling. Soms gaan mensen uit de groep omdat ze een baan krijgen. Yvonne zegt, “Dat is goed. Dat betekent dat ze voldoende Nederlands beheersen. Dan is de groep overbodig geworden.” En ze vervolgt, “Een van de leerlingen zei bij het afscheid: ‘Behalve de leraar ben je ook onze coach.’”

Heb je ook belangstelling? Of wil je de Nederlandse taal meer oefenen? Neem dan contact op met: taalhuis@nieuweveste.nl.

Kijk ook eens op www.bibliotheekbreda.nl