Goede zorg doen we samen

Generaal Maczek Memorial

B._Pools_museum-Jille_Zuidemahhh_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Polen nog bezet door de Russen. Duizenden Polen bleven daarom in Nederland wonen. Frans Ruczynski is een van de kinderen van Poolse strijders. Zijn vader vocht in de 1e Poolse Pantserdivisie. Deze werd verliefd op een Brabants meisje.

Het Generaal Maczek museum bestaat al sinds 1981. In 1997 werd Frans gebeld, met de vraag of hij voorzitter wilde worden. Er waren bijna geen vrijwilligers meer. Hij was beroepsmilitair en docent aan de KMA. Daardoor wist hij het een en ander van de geschiedenis. Hij twijfelde niet en zei volmondig ja.

Lespakketten

Nu, 21 jaar later, is er een hoop veranderd. Inmiddels zijn er ruim 50 vrijwilligers. Er worden lezingen gegeven. Ook zijn er lespakketten voor scholen. Er is een goede band met de gemeente. Het streven is om alle groep 8-leerlingen een keer in het museum te verwelkomen.

Nieuw gebouw

Momenteel is het museum dicht. Foto’s en documenten zijn te bekijken in het Stadsarchief. De overige spullen zijn opgeslagen bij defensie. Er wordt druk gewerkt aan nieuwbouw. Er komt een schitterend gebouw aan de Ettensebaan. Met uitzicht op het Poolse kerkhof. In oktober 2019 is Noord-Brabant 75 jaar bevrijd. Een mooi moment om het memorial te openen. Hierin komen 4 delen: een herdenkingsruimte, auditorium, informatiecentrum en expositieruimte.

Frans vertelt: ”Op termijn worden er ook een of meer beroepskrachten aangenomen. Ik twijfel niet aan het succes. De belangstelling voor dit stuk uit de geschiedenis is groeiende. We krijgen steeds meer aanvragen binnen. Ook vanuit Polen is er belangstelling om mee te werken. Ik ben er al met al wel 2 dagen per week mee bezig. Maar als ik de plannen zie voor het nieuwe museum is het dat allemaal waard!”

Kijk voor meer informatie op www.maczekmuseum.nl