Goede zorg doen we samen

Expats in Breda

Expat_viert_Kerst-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Het gezin Cakmak bestaat uit 3 personen. Vader Dogan, moeder Huriye en hun 3-jarige dochter Zeynep. Het zijn expats. Beiden hebben een universitaire opleiding.

Expats trekken tijdelijk of voor langere tijd naar een land dat niet het hunne is. In 2015 leefden wereldwijd zo’n 200 miljoen mensen in het buitenland. Dat is 3 procent van de wereldbevolking.

Het gezin komt uit Turkije, uit de plaats Konya. Daar bestond hun leven vooral uit werken. Ze maakten lange dagen en werkten soms ook ’s nachts. Door de staatsgreep van 2016 veranderde de sfeer in Turkije. Ze voelden zich er niet meer thuis. Zo ontstond het idee om in het buitenland te werken.

Uiteindelijk kozen ze voor Nederland. Vader Dogan ging in mei van dit jaar vooruit en huurde een woning in Breda. Hij kon als software ingenieur aan het werk bij Amadeus. Een Spaans bedrijf met een vestiging in Breda. Zij hebben meer expats in dienst. Toen zijn proeftijd om was, zijn vrouw en dochter overgekomen.

Moeder Huriye volgt 3 dagdelen per week een taalcursus bij Welkomsttaal in de bibliotheek. Dochter Zeynep gaat naar een kinderdagverblijf. Ook zoeken ze een clubje voor Zeynep. Dat is in Turkije heel gebruikelijk als je 3 jaar bent. Waar je in Turkije soms 200 kilometer rijdt naar een sportclub, is hier alles dichtbij. Zo zijn ze al gaan kijken bij hockey, schaatsen, voetbal, zwemmen, gym en ballet. Ze hebben hier in Nederland een betere balans gevonden tussen werk en privé.

Moeder Huriye zegt: “We voelen ons al helemaal thuis in Nederland. En willen dan ook graag blijven. We hebben hier al veel vrienden gemaakt. Kerstmis vieren wij niet, maar Nieuwjaar wel. We versieren dan ons huis met lichtjes, en er zijn cadeaus. In december gaan we 2 weken terug naar opa en oma in Turkije.”

Kijk voor meer informatie op: www.welkomsttaal.nl

Gerelateerde vragen: Expats in Breda