Vanwege het coronavirus zijn onze locaties gesloten. Toch doen wij er alles aan om zorg en ondersteuning te blijven bieden.
U kunt nog steeds met al uw vragen bij ons terecht via 076 525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl. Klik hier voor meer informatie.

Goede zorg doen we samen

Ervaringsverhaal ASS

Autisme_verhaal_-_eigen_foto_345_200_s_c1
FOTO: DEMI DE KOM  TEKST: JOYCE NELSON

Darin (21 jaar) heeft ASS, een Autisme Spectrum Stoornis. Mensen met ASS verwerken informatie anders. Zijn moeder Rinia (57 jaar) vertelt. “Darin kreeg de diagnose toen hij 4 jaar was. Hij volgde speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Sinds juli 2018 zit hij op de dagbesteding.”

Houtbewerking

Darin vertelt: ”Ik heb 2 plekken. Het leukst vind ik Woodworks, een leer-/werkplaats voor houtbewerking. Daar ga ik 3 dagen per week naartoe. Ik heb werken met hout altijd leuk gevonden. Wij maken vogelhuisjes, maar ook grote tuintafels, banken, kapstokken enz. Laatst mocht ik voor mezelf een houten draak maken. De mensen zijn tevreden over mijn werk. Ik kan ook certificaten halen. Voor het bedienen van verschillende apparaten. De werkbegeleiders verwachten dat ik een goede timmerman word.”

Afwisseling

Darin vervolgt: “Mijn andere plek is 1 dag per week. Dan gaan wij in groepjes ergens naartoe. Een basisschool of een voetbalveld. Wij doen daar kleine klussen. Zoals opruimen, poetsen of de tuinen opknappen. Vind ik ook leuk, maar ik ga liever naar Woodworks. Toch wil ik mijn werkweek zo houden. De beide plekken in de week zijn een goede afwisseling. Naast mijn werk doe ik woordspelletjes op de telefoon. En woordzoekers in boekjes. Ik ben dol op films en ga graag naar de bioscoop. Volgende maand krijg ik 1x in de 14 dagen persoonlijke begeleiding. Dan komt een begeleider aan huis en bespreken wij de doelen.”

Rinia zegt: “De begeleiding is super. Een goede benadering die hem rust geeft. Hij ontwikkelt zich goed. Kan beter omgaan met veranderingen en hij is minder schuw. Ik ben dankbaar voor de begeleiding. Met name die van de stagebegeleidster van school. Ik heb veel van haar geleerd. En ik kan altijd op haar terugvallen.”