Goede zorg doen we samen

Eenzaamheid onder ouderen

Eet_met_je_hart-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Zij zetten ‘eenzaamheid op de kaart.’ Zes weken lang wordt per tafelrekening een vrijwillige bijdrage van € 1,00 gevraagd. Mandy Vink van restaurant Chocolat: “Wij zijn al vanaf het begin betrokken bij deze actie. We doen mee omdat we het doel een warm hart toedragen. Elke euro die wordt opgehaald, wordt ook in de stad uitgegeven. Je merkt dat de actie leeft onder onze gasten. Ze lezen het tafelkaartje. Daarna gaat het gesprek meestal over eenzaamheid. Mensen kijken vooruit. ‘Hoe zal het met mij zijn als ik ouder word’, vragen ze zich af.”

AUTEUR: ESTHER ELSHOF
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Opbrengst

Wat wordt er met het geld gedaan? Marieke Eising van Stichting Met je hart vertelt: “Allereerst moet gezegd, dat de hele organisatie uit vrijwilligers bestaat. We zijn trots dat we ouderen deze waardevolle ontmoetingen kunnen bieden. Gemiddeld 9 bijeenkomsten per persoon per jaar. We bereiken zo’n 100 kwetsbare ouderen. Mensen die zelfstandig wonen, maar moeilijk de deur uit kunnen. Ze ontmoeten weinig tot geen anderen. We krijgen de namen door van huisartsen en andere zorgverleners. Met toestemming uiteraard.”

Vorig jaar is men gestart met ‘stamtafels’. Maandelijks ontmoeten dezelfde ouderen dezelfde vrijwilligers in EET met je hart-restaurants. Zij genieten samen van een heerlijke lunch of diner. Zo leren mensen elkaar goed kennen. Er ontstaan zelfs nieuwe vriendschappen. Zo’n 45 vrijwilligers maken dit alles mogelijk: uitnodigen, ophalen, de ontmoetingen begeleiden en weer thuisbrengen. Het is een leuke, warme club.

Ook gaan ze af en toe naar de bioscoop. Natuurlijk met vooraf een lunch en nabespreking achteraf. Voor veel ouderen is het al 10-tallen jaren geleden dat ze zoiets hebben gedaan. Het zijn echt waardevolle ontmoetingen. Marieke: “We zien dat onze aanpak werkt. Mensen moesten eerst over een drempel worden geholpen. Nu spreken ze ook buiten onze activiteiten af. Blij dat ze weer meedoen!”

Kijk voor meer informatie op: www.metjehart.nl