Goede zorg doen we samen

Eens een veteraan, altijd een veteraan

A._Veteraan_Jack_de_Leeuw-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Verschrikkelijke dingen heeft hij gezien. Nog steeds komen er herinneringen naar boven. Zoals in die tijd gebruikelijk was, ging Jack tijdens zijn dienstplicht in het leger. Hij wist al dat hij niet in Nederland wilde blijven. Hij wilde wat van de wereld zien. In het laatste jaar van zijn dienstplicht kreeg hij een aanbod: verlenging van 9 maanden in Nieuw-Guinea. Hij greep die kans met beide handen aan.

Avontuur

Het was een heel avontuur. Voorlichting vanuit het leger was er niet. Je ging er blanco naar toe. Gewapend met een junglekarabijn. Daarmee kon je op korte afstand schieten. Jack heeft goede herinneringen aan die tijd. Hij vertelt: “Met 3 man gingen we op zoek naar stenen bijlen. In het Cycloopgebergte. Ik klom er tegenop en weer naar beneden. We hebben er 3 dagen over gedaan. Van gevechten was nog geen sprake. Die vonden tussen 1960 en 1962 plaats. Het klimaat was moordend, heet en vochtig.”

West-Afrika

Toen hij terugkwam in Nederland moest hij zijn spullen inleveren. Van enige opvang was geen sprake. Hij besloot naar West-Afrika te gaan. Daar kwam hij in de mijnbouw terecht. Zijn huidige vrouw ontmoette hij in Brazilië. Veertig jaar geleden kwam hij weer terug in Nederland. Hij vertelt: “Er was in Nederland geen kennis over Nieuw-Guinea. Het gebeuren daar werd hier niet onderwezen.”

Lesgeven

Hij werd gevraagd of hij lessen wilde geven over de Tweede Wereldoorlog. Na daar even over na te hebben gedacht, zei hij ja. Sindsdien staat hij regelmatig voor de klas. Meestal voor groep 7 en 8. Maar ook op het gymnasium. Hij vindt het belangrijk dat die kennis wordt overgedragen. Eens een veteraan, altijd een veteraan. Heeft een veteraan hulp nodig? Dan kan hij die krijgen. Ze helpen elkaar en ontmoeten elkaar op de veteranendag.

Kijk voor meer informatie op: www.bredaseveteranen.nl