Goede zorg doen we samen

Een toren om trots om te zijn

A-Nieuw_kerk-Moulham_Al_Boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Pieter Jurgers spant daarbij wel de kroon. Hij heeft inmiddels 10.503 afbeeldingen van de toren verzameld. Bij binnenkomst ligt er al een grote map te wachten. Om ons een indruk te geven van zijn verzameling.

Bijzondere hobby

Ansichten, foto’s, krantenknipsels en drukwerk. Hij verzamelt alles wat met de toren van Breda te maken heeft. Elke afbeelding is keurig genummerd en gecatalogiseerd. Op die manier heeft hij al 88 ordners bij elkaar. Die hij in bewaring heeft gegeven bij Stadsarchief Breda. Ooit heeft hij zijn verzameling bij het Guinness Book of Records aangemeld. Helaas leverde dat geen vermelding op. Pieter zegt: “Want dan moet er eerst een tegenhanger zijn. En die was er niet.”

Een creatieve verzamelaar

Wanneer zijn belangstelling voor de toren precies ontstond, weet hij niet. In de jaren 50 zat hij op de kunstacademie. Toen heeft hij de toren wel eens geschilderd. Van beroep was hij decorateur bij verschillende warenhuizen. Dat hij creatief is, is aan zijn hobby wel te zien. De echte verzamelwoede ontstond na zijn pensioen. In 2009 heeft hij zijn afbeeldingen tentoongesteld. Toen bestond de Grote Kerk 500 jaar. Echtgenote Corrie beaamt dat haar man heel handig is. Ze zegt: “Maar de torentjes komen me wel eens de neus uit.”

Einde nog niet in zicht

Pieter is inmiddels 85 en nog niet klaar met verzamelen. De mensen kennen hem inmiddels. En geven hem afbeeldingen met de toren. Zijn werkruimte is door ruimtegebrek naar beneden verhuisd. En omdat trappen lopen wat moeizamer gaat. De invloed van de kunstacademie zie je op zijn nieuwjaarskaarten. Die ontwerpt hij vanaf 1999 zelf. Die voor 2020 staat al klaar. Voor de jaren daarna ligt ook al een begin. Natuurlijk met de toren als centraal onderwerp.

Kijk voor meer informatie op www.grotekerkbreda.nl