Goede zorg doen we samen

Een mooie gemeenschap

B-Chinese_hervormde_kerk-Moulham-01b_345_200_s_c1
FOTO: HOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Linda Chiu is voorganger van deze Hervormde kerk. Zij kwam toen zij 14 jaar oud was naar Nederland. Linda vertelt: ”Het was een hele overgang. Mijn vader en moeder woonden toen al hier. In het kader van gezinshereniging kwamen ook de kinderen. Ik kende de taal niet. Ook de cultuur was heel anders dan ik gewend was.”

Kerkdienst

De kerk is gevestigd in een mooi groot pand. Kinderen krijgen hier op zaterdag Chinese les. Op zondag is er een speelruimte voor de kinderen. De kerkdienst zelf wordt gegeven in 3 talen. Het Kantonees, wat de meeste Chinezen spreken. Het Mandarijns en het Nederlands. Om dit allemaal mogelijk te maken, is er een tolk. Ook wordt er vertaald op afstand. Dit is per koptelefoon te volgen. De kerk bestaat hier in Breda al 20 jaar.

Zorg voor elkaar Breda

Linda zegt:” Chinezen die hier komen, komen niet alleen uit China. Ook uit Hongkong, Vietnam en Taiwan. Ik vind het belangrijk dat het met hun goed gaat. Daarom heb ik contact gelegd met Zorg voor elkaar Breda. Ik kwam in contact met Mirjam Duif. Als kerk willen we een brug vormen. Tussen de Chinezen die hulp nodig hebben en de hulpverlening. We kunnen vertalen. Eenvoudige vragen handelen we zelf af.”

Hulp zoeken

Qi Zhang kwam in 1992 uit China hier werken. Als kok in een Chinees restaurant. De Nederlandse taal leren kwam er niet van. Hij moest heel de week lange dagen werken. De zaak moest helaas gesloten worden. Meneer Zhang kwam zonder werk te zitten. Zijn huwelijk liep stuk en hij had geen woning meer. De kerk schoot te hulp. Nu gaat het weer goed met hem. Binnenkort gaat hij een opleiding volgen tot kok. In de Nederlandse keuken. Qi: ”Ondertussen help ik in de kerk. Ik ben de huismeester. Ik help met reparaties en andere soort klussen.”