Goede zorg doen we samen

Een echte Zeeuwse, recht door zee

A_Mw_Buysrogge_-_Mike_Morrell_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ANITA COOLEN

Jeanne heet ons welkom in haar appartement. Klassieke muziek aan. Vaak zit ze aan tafel. Met daarop iPad, telefoon en laptop. Haar kantoor, zegt ze. Digitaal weet ze goed de weg. Ze speelt graag Wordfeud. Dit is een soort Scrabble op internet.

Ze is pas jarig geweest. Ze laat trots haar balkon met de plantenbakken met bloemen zien. Het jaarlijkse verjaardagscadeau van haar zus. Ook trots is ze op de kaart van Marie-Cécile Moerdijk. Bekende zangeres en schrijfster. Net als zij geboren in Zeeuws-Vlaanderen. En al 70 jaar haar vriendin.

PTT Telefonie

Jeanne zegt: “Ik ben geboren in Clinge en getogen in Hulst. Daar ben ik als telefoniste bij de PTT gaan werken. Een populaire baan, vooral voor vrouwen. De verbinding werd nog met de hand gelegd. Maar door automatisering ging de centrale in Hulst dicht. Ik werd overgeplaatst naar Breda. ”Als rasechte Zeeuwse voelde Breda niet als thuis. Ze zegt: “Ik woon hier 52 jaar. Heb het prima naar mijn zin. Maar het went nooit.”

Jeanne is vrijgezel gebleven. Ze zegt: “De ware en ik hebben elkaar niet gevonden”. Met 60 is ze gestopt met werken. Maar ze zit niet stil. Ze komt graag in het winkelcentrum Moerwijk. Waar ze veel bekenden heeft. Ze heeft cursussen gevolgd bij Zorg voor elkaar Breda. Daaruit is een vriendenclub ontstaan van 2 dames en 2 heren. Jeanne vertelt: “Wij komen om de week bij elkaar. Ons clubje heet ‘Het Kwartet’. We sjoelen, kaarten of doen een spelletje. Met corona kan dit alles niet. Dat vind ik jammer. Ik kan ook niet naar de 55+ soos van het Leger des Heils.”

Babbeltruc

Bijna was ze beroofd in haar eigen huis. Maar Jeanne had het op tijd door. Samen met de politie heeft ze voorlichting hierover gegeven. En is zelfs op tv geweest.

Wij danken Jeanne voor haar mooie verhalen en gastvrijheid. Doortastend en vastberaden dat is ze zeker. Ook nu met corona is ze trouw aan haar motto.

‘Luctor et Emergo: ik worstel en kom boven’.