Goede zorg doen we samen

Een echte doorzetter bij het Taalpanel!

B4_-_Nieuwe_Veste,_Taalpanel_-_Mike_Morrell_(2_of_3)_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL TEKST: HANNEKE GRAVEMAKER

Jolanda (53 jaar) heeft als kind een ziekte gehad. Waardoor haar hersens zijn beschadigd. Na een tijdje kon ze alles weer. Behalve lezen en schrijven. Jolanda zegt: “Ik ben een echte doorzetter. Ik heb tot mijn 32e jaar verschillende opleidingen gedaan. Dat was hard werken. Maar ik wilde het graag. Mijn hobby is koken. Ik ben dol op kookboeken.”

Praten is mijn kracht

Jolanda vertelt verder: ”Als klein meisje heb ik al geleerd alles te onthouden. Dat is voor mij gewoon. Ik kan heel goed praten. Twee jaar geleden ben ik gaan werken voor Stichting ABC. Een organisatie van en voor laaggeletterden. Vorig jaar werd ik Taalambassadeur bij het Taalpanel. Daardoor ben ik meer gaan lezen. Nu lees ik soms romannetjes. En ik kom ook in de bibliotheek. Eerst durfde ik dat niet. Computers blijven moeilijk. Maar ik doe heel veel op mijn telefoon. Ook durf ik het nu te zeggen. Dat ik niet goed kan lezen en schrijven. Als Taalambassadeur ben ik ook bij vergaderingen. Ik zeg het ook als ze moeilijke woorden gebruiken.”

Taalpanel

Jolanda vervolgt: “Als Taalambassadeur test ik of een tekst duidelijk is. Voor iedereen. Bijvoorbeeld de looproutes bij het Amphia Ziekenhuis. Hoe duidelijk zijn de borden? Ook kijk ik naar (overheids)formulieren en brieven. Of bijvoorbeeld de website van een organisatie. Ik ben ook met de wethouder mee geweest. Naar een congres. Ik heb daar mijn verhaal verteld voor een volle zaal. Daar ben ik erg trots op. Ik doe nu dingen die ik nooit van mezelf gedacht had. Voordat ik begon heb ik een training gevolgd. Van 7 weken. Ik heb veel geleerd bij het Taalpanel. Daardoor kan ik ook veel terug geven. Zodat ook andere laaggeletterden meer kunnen meedoen. Ik heb een goede band met de coördinator Miranda. Dat is voor mij ook heel belangrijk.

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Taalpanelbreda/